Egyre többet költenek az önkormányzatok évente az általuk fizetett temetések után. A kormány továbbra is a szociális temetésben látja a megoldást, csakhogy az máig sem indult el.


Több ezer embert temetnek el évente önkormányzati költségen, mivel az elhunytnak nincs fellelhető hozzátartozója, vagy van, de nem tudja kifizetni az egyre drágább végtisztesség árát. A KSH idősoros adatai szerint 2011 és 2021 között 6300-7300 közpénzből fizetett temetést rendeztek egy évben országszerte. A korábbi csökkenő tendencia a pandémia után megtört és újra emelkedik.

Az utolsóként megadott 2021-es évben 6700 halott esetében nem akadt senki, aki magára vállalta volna vagy akivel kifizettethették volna az utolsó út költségeit.

Holott ennek ára egyre borsosabb. Míg 2011-ben 658 millió forintot költöttek köztemetésre a települések, 2021-ben már 958 millió forintra rúgott a számla. Józsefváros önkormányzata már az előző évi költségvetése összeállításakor hosszú cikkben magyarázta el, hogy miért kell 15 millió forinttal megemelni a köztemetésre szánt és másik ötmillióval a más önkormányzatoknak ezen a címen fizetendő keret összegét. Az idén már nem volt erről cikk, bár az átszámlázott köztemetések keretét újabb négymillió forinttal kellett növelni. Igaz, a saját köztemetésekre fordítandó előirányzatot 10 millióval csökkentették. Kérdés, hogy ez elég lesz-e az év végéig.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés