A Fővárosi Önkormányzat elindította a napelemes beruházások engedélyezésére vonatkozó jogszabályi harmonizációt a kerületekkel közösen, az egységesítés, az átláthatóság és az egyszerűsítés érdekében.


A Főváros, és az általa fejlesztett térinformatikai alapú Budapest Szolár Térkép támogatja a napelemtelepítés elbírálásakor az objektívebb döntéshozatalt. A Fővárosi Önkormányzat továbbá konkrét napelemtelepítési konstrukciókat dolgozott ki a társasházaknak, hogy egyszerűbb döntéshozatal során, gazdaságosabban valósíthassák meg napelemes beruházásaikat. Minderről a „Budapest - Nappal Hajtva” projekt november 23-i zárókonferenciáján számoltak be.

Budapest Klímastratégiája külön fejezetben foglalkozik a napenergia alkalmazásával. Célkitűzésként 2030-ra 1500 MW beépített kapacitás szerepel, amely jelentős mértékben hozzájárul a város kibocsátás-csökkentéséhez, miközben növeli a város biztonságát energiaellátás szempontjából.

A kibocsátások 2/3-a az épületekhez köthető, így ez az egyik olyan beavatkozási terület, amire a legnagyobb figyelmet kell fordítani. A Főváros ezért minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy megkönnyítse a budapestiek számára a klímatudatos energetikai beruházások megvalósítását.

A cikk itt olvasható tovább

Hirdetés