Hétszáz védőnő közül csak hét elégedett a védőnői szolgálat július elseji állami átvételével, írja a Népszava a Független Egészségügyi Szakszervezet kérdőíves felmérése alapján.


A felmérést két körben végezték, az első, július elején indított kérdőíves vizsgálatban még az iskolákban dolgozó védőnők is részt vettek, akik egyelőre önkormányzati alkalmazásban maradtak. A második, augusztus 10-i felmérésben már célzottan azokat kérdezték, akik a megyei centrumkórházak felügyelete alá kerültek.

A szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője, Szalainé P. Boglárka a lapnak elmondta, „a hét elégedett védőnő közül négy valójában annak örült, hogy megkapta a júliusi 18 százalékos ágazati béremelést, amely egyébként minden egészségügyi szakdolgozót megilletett”. A másik három válaszadó nem árulta el az okot. Az átvettek körében végzett második célzott felmérésben már azzal is elégedettek voltak, ha nem romlottak a munkafeltételek.

A válaszadók csaknem harmada viszont arról számolt be többek közt, hogy az átállás óta saját költségen kellett kisebb értékű felszerelést, eszközöket – elemet, írószert, borítékot, vizelet-, cukorvizsgálathoz szükséges anyagokat, stb. – vásárolnia ahhoz, hogy el tudja látni a feladatát.

Hirdetés