Szeptembertől tiltják az önkormányzatoknak, hogy települési adóval sújtsák a termőföldet, a tetejébe megjelent egy kormányrendelet, amely arra kötelezi őket, hogy még az idei beszedett adót is fizessék vissza. Az érintett települések polgármesterei méltánytalannak érzik az adó utólagos visszatéríttetését.


A termőföldre kivethető települési adó lehetőségét az Országgyűlés eltörölte, és ezzel egy időben a kormány arról is határozott, hogy az önkormányzatoknak az idei évre beszedett adóelőleget október 1-jéig kell visszafizetniük az adóalanyoknak.

A visszafizetési kötelezettség főleg a kis lélekszámú falvakat sodorhatja nehéz helyzetbe, melyek saját bevételeik nagy részét épp a külterületeiken fekvő termőföldek adóztatása révén szerezték eddig.

Ennyi pénzzel tartoznak a települések

Az önkormányzatok visszafizetési kötelezettségből fakadó terhei az mfor.hu szerint településenként eltérnek:

  • A Márki-Zay Péter vezette Hódmezővásárhely önkormányzatánál a földadó 2023-ban 80 millió forint, a közhatalmi bevételek 2,7 százaléka. Idén 26 millió forint folyt be a városhoz földadó címén.
  • Füzesgyarmat számlájára eddig 13,5 millió forint érkezett földadó jogcímén. A polgármester szerint a visszatérítést a költségvetési tartalék terhére tudják teljesíteni, így a város idei büdzséjét emiatt nem kell módosítani.
  • Az adó-visszatérítésre kötelező kormányrendelet további, nem várt kiadásokat okozott Encs városának. Mikola Gergely polgármester közölte, 15-25 millió forint közötti földadóbevétellel számoltak erre az évre. A földadóból befolyt visszatérítendő összeg 0 és 1 millió forint között van, jelentős veszteséggel kell megszüntetniük az adónemet.
  • Az 1200 lélekszámú Súr eddig 1,7 millió forintot szedett be földadó jogcímén, a szeptemberi határidőig nagyságrendileg még ugyanekkora összegre számítottak volna.
  • Acsád polgármestere, Kranczné Kovács Bernadett szintén arról számolt be, hogy nem nyúltak hozzá a külön alszámlára eddig beérkezett 1,7 millió forinthoz, mert számítottak az adónem megszüntetésére, viszont meglepte őket a visszamenőleges hatály, ami a polgármester szerint az Alaptörvénybe ütközik.

(Napi.hu)

Hirdetés