Már biztos a csúcsdöntés az éves bővülésben, az előzetes adatok szerint augusztusra meghaladta a 2000 megawattot a háztartási méretű naperőművek beépített kapacitása. Az ipari létesítményeknél is példátlanul gyors ütemű előrehaladásnak köszönhetően már mostanra megdőlt az éves fotovoltaikus bővülés tavalyi rekordja.


Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint az energiaszuverenitást erősítő gyarapodás árnyoldala, hogy fokozza a villamosenergia-rendszer kiegyensúlyozatlanságát. Az ellátásbiztonság megőrzése érdekében hálózatfejlesztési munkacsoport működik a Minisztérium irányításával.

A magyarországi napelemes teljesítmény lendületes bővülése hónapról hónapra újabb mérföldkövek elérésében érhető tetten. Júniusra a hazai ipari naperőművek beépített kapacitása múlta felül a 3000 megawattot. Július elejére átlépte az 5000 megawattot a háztartási méretű rendszerekkel is számoló fotovoltaikus összteljesítmény.

Augusztusig az 50 kW alatti létesítmények összesített mutatója 2000 megawatt fölé nőtt. A korábbi várakozások alapján a háztartási méretű kiserőművek száma 2030-ra érhette volna el a kétszázezret. Az átviteli rendszerirányító Mavir adatösszesítése szerint a túlnyomórészt családoknál működő termelőegységek darabszáma már 2023 nyarán felülmúlja a kétszáztizenötezret.

A tárca tájékoztatása szerint 2022 rekordév volt a fotovoltaikus teljesítménybővülésben, Magyarországon mintegy 1100 megawattos növekménnyel. Idén mindössze hét hónap alatt a tavalyi egész éves gyarapodással felérő új kapacitás épült ki. 2023 így garantáltan minden korábbit jelentősen meghaladó csúcsot hoz majd a napelemek terjedésében.

A kormány az áramellátásban az atomenergia és a napenergia kettősére támaszkodva erősíti Magyarország energiafüggetlenségét. A karbonsemleges termelés már jelenleg is képes arra, hogy a pillanatnyi fogyasztást tiszta, környezetkímélő módon, kizárólag belföldi forrásokból fedezze – állítja az EM.

Az időjárásfüggő megújulók örvendetes térnyerése komoly kihívás elé állítja a rendszerirányítót. A Mavir az idei első fél évben több negyedórában regisztrált 400 MW feletti mértékű kiegyenlítetlenséget, mint ahányszor ez a megelőző két évben összesen megtörtént. Az állandósuló szabályozási kényszer kezelése, a megújuló többletkapacitások zavartalan bekapcsolása érdekében az Energiaügyi Minisztérium a szakmai szereplők bevonásával hálózatfejlesztési munkacsoportot működtet.

A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv a bruttó végsőenergia-felhasználásban 29 százalékra tervezi emelni a megújuló energiaforrások arányát. A bővüléshez a továbbiakban is a napenergia járul hozzá a legnagyobb mértékben. Az összes beépített kapacitás az előzőleg tervezett szint kétszeresére, 12 gigawattra nőhet 2030-ig. Az időjárásfüggő energiahordozók beillesztését hálózatfejlesztéssel, az energiatárolói és kiegyensúlyozó képességek megerősítésével, a meteorológiai előrejelzések pontosságának javításával segíti elő az Energiaügyi Minisztérium.

Hirdetés