napelem nogradA húsz megawatt teljesítményű, Mátraverebély és Bátonyterenye között kiépített napelempark tizenegyezer család villamosenergia-ellátását teszi majd lehetővé legalább huszonöt éven keresztül.

Negyven darab 500 kilowattos napelemes kiserőművet építettek meg az 50 hektáros területen 8 milliárd forintos beruházással - mondta a Mátraverebély külterületén tartott átadási ünnepségen a kivitelező a Greentechnic Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Kiss Ernő. A beruházó a Heliosys Hungary csoport, amely az utóbbi két évben 27 milliárd forint értékben valósított meg napelemes beruházásokat Magyarországon.

A múlt évben 2,5 milliárd forint árbevételt termelő Greentechnic vezetője egyben a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke is. Beszámolt arról, hogy a beruházás négy új munkahelyet teremt az üzemeltetésben, karbantartásban. Kitért arra, hogy az alacsony aranykorona értékű földterület legeltetésre szolgált, ez a beruházás megvalósulását követően is fennmarad: a növényzet karbantartását, nyírását továbbra is birkák legeltetésével oldják meg. Elmondta továbbá, hogy ez a Heliosys Hungary száztizenhetedik erőműve az országban, a szlovák befektetői csoport további húsz erőmű megépítését indította el.

Nagy-Majdon József, Bátonyterenye és Nagy Attila, Mátraverebély polgármestere is üdvözölte, hogy környezetkímélő beruházás valósult meg a térségben, és megemlítették a fejlesztésből származó iparűzési adóbevételt is. Nagy-Majdon József hozzátette, hogy a tizenegyezer család azt jelenti, hogy a teljes bátonyterenyei járás háztartásai innen kapják majd az energiát.

A Nógrád megyei közgyűlés elnöke, Skuczi Nándor örömét fejezte ki, hogy Nógrád megye helyt adhat a 21. századi technológiának, emlékeztetve arra, hogy a Greentechnic korábban Szügyben is épített napelemparkot. Mint mondta, a „zöld Nógrád gondolkodásba” jól illeszkedik a megújuló energia hasznosítása.

Hirdetés