magyarkozlonyNehéz helyzetbe kerültek az önkormányzatok az energiaválság miatt, több szolgáltatást és intézményt is be kellett zárni, mert nincs fedezet a nagyobb kiadásokra. December 23-án megjelent a Magyar Közlönyben egy rendelet, amely az önkormányzatok energiatámogatását szabályozza.

A rendelet szerint a főváros és a 10 ezer fő feletti lakosú települések esetében az önkormányzat által benyújtott menedzsmentterv és a település iparűzési adóbevételei alapján dönthetnek a támogatásról, a 10 ezer fő alatti településeknél elsősorban utóbbi lesz a mérvadó – írja a Portfolio.

A kormány támogatása nélkül a települések nem lennének képesek ellátni a közfeladataikat, mint például biztosítani a közvilágítást, vagy az iskolák és óvodák működtetését. A kormány most döntött a támogatásokról, a közlönyben pedig ki is hirdették a rendeletet. A kistelepülések támogatásáról az államháztartásért felelős miniszter, azaz Varga Mihály pénzügyminiszter dönthet.

A 10 ezer fő feletti települések és a főváros esetében egyedi döntések születhetnek a támogatásról. Az önkormányzati vezetőknek egy menedzsmenttervet is készíteniük kellett, amelyben többek között azt kellett bemutatniuk, hogy a település milyen intézkedéseket tesz a megnövekedett költségek fedezetének biztosítása, illetve a kiadások csökkentése érdekében. Emellett részletezniük kellett, hogy a rendelkezésre álló tartalékokat hogyan használják fel, és ha szükséges, milyen vagyonértékesítéseket terveznek.

A rendelet kimondja, hogy az önkormányzatok által készített menedzsmentterv alapján a miniszterelnökséget vezető miniszter, azaz Gulyás Gergely a 10 ezer lakos feletti önkormányzatok illetve a főváros számára – az egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képesség figyelembevétele mellett – 2023. január 10-éig dönt a támogatás összegéről.

(portfolio)

Hirdetés