Az Euratom előírásainak megfelelően bejelentették az Európai Uniónak a paksi atomerőmű további üzemidő-hosszabbításának megkezdését.


A hírt az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója, Tóth Péter János közölte Pakson, ahol a hosszabbítás kapcsán bemutatták a sajtónak az erőmű egyes üzemi területeit is. Az októberi bejelentéssel elkezdődik az az egy évtizedes folyamat, amelynek eredményeként az erőmű üzemelési engedélye húsz évvel, 2052-57-ig hosszabbodhat meg. A villamosenergia-ellátás biztonsága szempontjából a megújuló energiaforrásokra és az atomenergiára is szükség van, a paksi blokkok üzemidő-hosszabbítása nemcsak ésszerű, hanem szükségszerű is – mondta a vezérigazgató.

A paksi atomerőmű négy, jelenleg egyenként 506-509 megawatt teljesítményű blokkja 1982 és 1987 kezdte meg működését, a 30 éves üzemidőt 2012 és 2017 között 20 évvel hosszabbították meg, így 2032 és 2037 között le kellene állítani őket. A vezérigazgató kiemelte: az üzemidő-hosszabbítással nem kell új atomerőművet építeni, a rekonstrukciók jóval kisebb beruházást igényelnek. A hosszabbítás emellett támogatja a klímacélok megvalósulását, és egy kilowattóra energiát itt állítanak elő a legolcsóbban.

Jelenleg világszerte 412 atomreaktor 370 ezer megawatt kapacitással üzemel, és 58 épül 60 ezer megawatt kapacitással. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a klímaváltozás elleni küzdelemhez ennél jóval komolyabb törekvésekre van szükség. A paksi VVER-440 típusú blokkok eddig minden nemzetközi vizsgálaton megfeleltek.

A paksi atomerőmű további működését a növekvő elektromosenergia-igény indokolja – mondta Tóth Péter János, hozzátéve, hogy a napokban 3000 megawatt fölé emelkedett az importáram felhasználása Magyarországon. Számítások szerint a magyar áramfogyasztás a 2030-as évekre a jelenleginek a másfélszeresére nő; nyáron egyre több légkondicionáló működik, és a földgáz ára miatt egyre többen térnek át az elektromos árammal fűtésre, bővül az e-mobilizáció, és fejlődnek az áramigényes iparágak.

Beszélt a vezérigazgató arról is, hogy az év eleje óta komoly eredményeket értek el az üzemanyag biztosítása terén: az ukrajnai harcok miatt új útvonalakat kellett találni a beszerzésre. Három évre elegendő készlet van a négy blokkra – közölte. Az orosz üzemanyagszállító négy évtizede megbízható partner, de folytatják a tárgyalásokat „az üzemanyag-diverzifikáció feltételeinek tisztázása érdekében is”, és dolgoznak az üzemanyag további fejlesztésén.

A paksi atomerőmű elkülönülve működik az épülő Paks II erőműtől – mondta Tóth Péter János. Európában nincs példa arra, hogy két elkülönült atomerőmű működjék egy telephelyen, de Magyarország nem engedheti meg magának, hogy ne a legoptimálisabban használja ki erőforrásait.

Az erőmű műszaki vezérigazgató-helyettese, Tóth Pál közlése szerint mintegy 250 rekonstrukciót kell elvégezni az üzemidő-hosszabbításhoz, amelyek fele egymilliárd forintnál költségesebb. A villamos és irányítási rendszer rekonstrukciója 1,5 milliárd eurós beruházás lesz.

Az atomerőmű működését a nem cserélhető berendezések – köztük a reaktor, gőzfejlesztő – határozzák meg, de mintegy fél millió cserélhető, javítható berendezés működik az erőműben. Ezek közül jelentős számú műszert, berendezést cserélni kell, hiszen csaknem ötven év után sok már nem lesz megbízható. A nukleáris biztonságot ugyanakkor a működés legutolsó napján is ugyanúgy kell tartani, mint az üzemidő elején. Az üzemidő-hosszabbítási projekt vezetője, Czibula Mihály szerint a végrehajtási program terveit 2028-ban nyújtják be a  hatóságnak. Hozzáfűzte, hogy mind a négy blokk üzemidő-hosszabbításáról közmeghallgatást tartanak majd.

Kiss Csaba, az MVM Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese többek között arról beszélt, hogy 2022-ben az MVM-csoport által termelt energiamennyiség 79 százalékát a paksi atomerőmű állította elő, amelynek a bruttó hazai termelésben a részaránya 47 százalék volt. A fejlesztéseknek köszönhetően az MVM-csoport villamosenergia-termelése már 83 százalékban karbonsemleges, de ezt az arányt tovább kell növelni ahhoz, hogy 2050-re Magyarország teljesen az legyen.

Hirdetés