mekhSikeresen elindult a tágabb közép-európai régió villamosenergia-piacainak összekapcsolása, ami hozzájárul a határkeresztező kereskedési lehetőségek bővüléséhez, a regionális árak kiegyenlítődéséhez és az ellátásbiztonság erősítéséhez.

Ezt Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese erősítette meg az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynökségének (ACER) igazgatósági ülésén. A közép-európai (Core) régió magában foglalja Ausztriát, Belgiumot, Horvátországot, Csehországot, Franciaországot, Németországot, Magyarországot, Luxemburgot, Hollandiát, Lengyelországot, Romániát, Szlovákiát és Szlovéniát.

A piac-összekapcsolási projekt Magyarország minden uniós határán bevezeti a másnapi időtávú, áramlásalapú kapacitásszámítási módszerre épülő kapacitásfelosztást. Magyar oldalról a Mavir Zrt. és a HUPX Zrt. mellett a MEKH mint nemzeti szabályozó hatóság is aktívan részt vett a piacösszekapcsolás éles indulását lehetővé tevő munkában.

A projekt indulásával az európai uniós villamosenergia-piacok összekapcsolása még nem ért a végéhez. A hivatal elnökhelyettese a további fontos feladatok közé sorolta az összehangolt, áramlásalapú kapacitásszámítási modell bevezetését a hosszabb időtávú és napon belüli kapacitások esetében, valamint az európai uniós kiegyenlítő-szabályozási energiapiacok fokozatos integrációját is.

Ságvári Pál azt is elmondta, hogy a MEKH a hatékony piacintegrációs projektek megvalósításán túl a piacfelügyelet megerősítésében is támogatja az ACER munkáját. Bejelentette, hogy a MEKH – működése során először – nemzeti szakértő munkatársat is delegál az ACER-hez, aki az energiapiaci visszaélések felderítésében segítheti a szervezetet.

Hirdetés