hidrogenMagyarország nagy lépést tett az innovatív, fenntartható, zöld gazdaság irányába azzal, hogy a kormány elfogadta a Nemzeti hidrogénstratégiát. A hidrogéntechnológia a 2050-re kitűzött klímasemlegességet a gazdaság fellendítésével együtt teszi elérhetővé.

Ezt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára, Steiner Attila tette közzé közösségi oldalán. A hidrogén fosszilis tüzelőanyagokat válthat föl, évente legalább 95 ezer tonnával csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást, zöld munkahelyeket teremt, erősíti az ország versenyképességét. Mint energiatároló képes az időjárásfüggő forrásokból származó villamos energia befogadására, javítva az ország ellátásbiztonságát, üzemanyagként pedig kibocsátásmentes közlekedést tesz lehetővé, az elektromos autókhoz képest nagyobb távolságra.

A kormány regionális szinten is gondolkodik, ezért a visegrádi államokkal közösen dolgozik a megvalósításon – folytatta bejegyzését az államtitkár, aki múlt szerdán cseh, lengyel és szlovák kollégáival vitatta meg a hidrogéntechnológia gazdasági jelentőségét és az együttműködés lehetséges kereteit. Ezeket – mint írta – a július 1-jén kezdődő magyar V4-elnökség kiemelten fog kezelni.

Hirdetés