mosz logoA Magyar Önkormányzatok Szövetsége szakemberek, valamint a szolgáltatók, az önkormányzatok és a kormányzat képviselőinek részvételével még a fűtési szezon kezdete előtt tanácskozást hívna össze, hogy közösen dolgozzanak ki megoldást az energiaárak növekedéséből adódó problémákra.

A MÖSZ elnöke, Gémesi György, Gödöllő polgármestere a szövetség múlt heti elnökségi ülésének szünetében elmondta, hogy egy olyan energiaár-sapka biztosítását kérik a kormányzattól a településeknek, amellyel április 15-ig működtetni tudják az intézményeiket. Karácsony Gergely főpolgármester, a szervezet társelnöke azt mondta, az energiacsúcsot azért kezdeményezik, hogy az önkormányzatok, a kormányzati szereplők, a tudomány és az energiaszektor mérvadó képviselői közösen találjanak ki egy olyan forgatókönyvet, amivel a kormány, az állami cégek és az önkormányzatok is tudják támogatni a közszolgáltatásokat.

Az energiapiac most rendkívül kiszámíthatatlan – mondta –, és az energiaár-sapka visszahozhatná egy rövid időre a biztonságot. Karácsony Gergely kitért arra is, hogy biztatják a kormányt, legyen aktív az európai közös megoldás megtalálásában. Ugyanakkor a problémák sokkal kisebbek lennének, ha az elmúlt tíz évben Magyarországon sokkal többet beruháztak volna a megújuló energiába és energiahatékonyságba.

Jánoshida polgármestere, Eszes Béla, a MÖSZ társelnöke a legkisebb településeket képviselte. Nagyon fontosnak véli, hogy az ügyben legyen közös országos akarat és segítséget kapjanak az önkormányzatok.

Kérdésekre válaszolva Gémesi György elmondta: az energiahordozók áremelkedéséből a központi költségvetésnek „elképesztő bevétele van” – ennek (...) egy részét szeretnék a biztonságuk érdekében.

Hirdetés