energElső hallásra sokadik, felejthető reklámszövegnek hangzik ez a kijelentés. Ebben az esetben az állítás valós. Az osztrák születésű Johann Oskar Gangl megszállottan munkálkodik azon, hogy jót tegyen az önkormányzatokkal. Az SWR Bauconsulting Kft. vezetőjeként elhatározta, hogy maradandót alkot azáltal, hogy Közép-Kelet- Európában létrehoz az önkormányzatokkal együttműködésben számtalan energiaparkot, melynek segítségével a napenergiát, a szélenergiát, a geometrikus energiát (meg még ami menet közben eszébe jut) megszelídíti és az ember szolgálatába állítja.

Gondolom mindenki nagyon kíváncsi arra, hogy mi is az SWR? A rövidítésben az S betű a Sun (nap) a W betű a Wind (szél) és az R betű pedig a Renewable Energia (megújuló energia) kifejezést jelenti. A KFT. 2008 óta van jelen Magyarországon.  

Helyezzük most történetünket szélesebb összefüggésre épülő alapzatra. Induljunk ki abból, hogy a fenntartható fejlődés koncepciójának fontos eleme, hogy a környezetbarát energiaforrások egyre nagyobb részben tudjanak bekapcsolódni energiaszükségletünk kielégítésébe. A megújuló energiaforrások felhasználásának elterjesztése és részarányuk növelése az energiapolitikának egyik legfontosabb célkitűzése. Európai Uniós elvárás is, hogy az energiaellátás 20%-a már a megújuló energiaforrások bevonásával legyen előállítva. Ezen a területen még bőven van tennivaló, mivel a megújuló energia részesedése az összes energiatermelésen belül, még messze elmarad a kívánatostól.  

A Johann Gangl úr által vezetett SWR Bauconsulting Kft. nevéhez már számos nagy léptékű, megújuló energiát hasznosító projekt fűződik Ausztriában és Magyarországon is. Nálunk talán a legismertebb a Lajta Energia Park beruházás (szélerőmű park).

Új és nagy ívű perspektívát és sokoldalú fejlődési lehetőséget jelent az, hogy az SWR Bauconsulting Kft. a nap és szélenergia valamint a geotermikus energia hasznosítását az önkormányzatokkal együttműködésben tervezi megvalósítani. Örvendetes tény, hogy számos önkormányzat nyitott a megújuló energia projektek iránt. Ennek eredményeként eddig 54 várossal és faluval van kapcsolata a cégnek, amelyek önkormányzatai meghallották az idők szavát és elindultak ezen az úton.  

Az együttműködés első lépcsője az, hogy az SWR Bauconsulting Kft. az önkormányzatokkal előzetes egyeztetés alapján elkészíti az adott településre szabottan a zöld energia koncepciót. Ehhez az önkormányzatoknak nem kell pénzt adniuk, mindössze egy szándéknyilatkozatban kell magukat elkötelezniük, hogy hozzájárulnak az előzetes hatásvizsgálatok elvégzéséhez. A hatásvizsgálatok eredményére alapozva folytatódhat tovább a közös gondolkodás a beruházás megvalósításáról.

Miért éri meg az önkormányzatoknak az együttműködés? Mit tudnak profitálni ebből, vetődhet fel a kérdés.

Egyrészt az energiaforrások gazdasági hasznosítása révén az önkormányzatok közvetlenül a megújuló energia-hasznosításon alapuló vállalkozások betelepítésével munkahelyet tudnak teremteni. A beruházás költségét az előállított energia értékesítésével kompenzálják, ezt követően pedig saját hasznukra történhet a termelés. Ezen túlmenően pedig a gazdasági tevékenységből generált adóbevétellel hozzá tudnak járulni a lakosság életszínvonalának javításához. Hosszan lehetne sorolni a közös munkálkodás révén megvalósuló eredményeket. Milyen nagy könnyebbséget jelentene minden településnek, ha azzal tudná csökkenteni a költségeket, hogy az energia egy részét, beleértve az iskola és más középületek fűtéséhez vagy a közvilágításhoz használt energiát ott helyben termelnék és az nem terhelné az önkormányzatok kiadásait. Arról már nem is beszélve, hogy a fosszilis energia felhasználásának csökkentésével kisebb lenne a káros környezeti hatás, tisztább lenne a levegő stb.

A hatásvizsgálat eredményeként fény derülhet arra, hogy az adott térségben melyik megújuló energia az, melyre alapozva a leghatékonyabb energetikai beruházást érdemes megcsinálni.  

Minden bizonnyal sokak érdeklődését sikerült felkelteni, de bármilyen szomorú is a téma folytatására egy hetet várni kell. A következő héten megtudhatjuk, mit javasol Gangl Úr „melyik vonatra érdemes felszállni?”

Javaslom a témában történő elmélyülésre a www.swrconsulting.hu honlapon lévő információkat segítségül hívni.

 
Hirdetés