Eddig 555 iparági cég szerzett jóváhagyott regisztrációt, a még zajló értékelések és hiánypótlások után számuk további mintegy százzal növekedhet.


Ezt az Energiaügyi Minisztérium (EM) közölte Facebook-oldalán a Napenergia Plusz Program első pályázati szakaszáról. Kiemelték, hogy a kormány 75 milliárd forinttal támogatja a magyar családokat a modern napelemes rendszerek telepítésében, a zöldenergia termelésében és tárolásában. A kivitelezők előregisztrációja december 4-én indult el, és most már a lakossági pályázóké is elkezdődött.

Az EM a közösségi oldalán arra is kitért, hogy a vállalkozók körében milyen érdeklődést váltott ki eddig a kiírás. A legtöbb vállalkozás jelentkezését Pest vármegyére (402) és Budapestre (377) fogadta már el a támogató. Háromszáznál több céget regisztráltak továbbá Fejérben, Veszprémben, Bács-Kiskunban, Komárom-Esztergomban és Győr-Moson-Sopronban. Még a lista túlsó végén álló Baranyában is legalább 238 lehetséges kivitelező kínálhat bőséges választékot a pályázók számára. A még nyitott jelentkezések elbírálása után az elérhető vállalkozók száma Pest vármegyében meghaladhatja, a fővárosban pedig megközelítheti a félezret. Egy-egy kivitelező természetesen több vármegyében is végezhet munkát.

A tájékoztatás szerint a pályázatot övező figyelem élénkülését jelzi, hogy a támogatóhoz intézett több mint 4400 telefonos és írásos ügyfélszolgálati megkeresésnek hozzávetőleg a fele az elmúlt egy hétben érkezett be.

Az ingatlanonként akár ötmillió forinttal támogatott beruházásoknak köszönhetően napelemből és energiatárolóból álló rendszerekkel bővülhetnek tovább a hazai napenergia-kapacitások. A háztartások kiadásainak kétharmadát az állam vállalja át, a fejlesztési költségek így legfeljebb tíz év alatt megtérülhetnek. A programban részt vevő mintegy tizenötezer család saját célra termelhet és tárolhat el zöldenergiát, a nagyobb arányú önellátással csökkentve áramszámláit is – olvasható a minisztérium Facebook-oldalán.

A poszthoz tartozó hozzászólásokban az EM arra is felhívta a figyelmet, hogy a Napenergia Plusz Programmal kapcsolatban további információ a kormany.hu oldalon olvasható, a pályázati felület pedig ide kattintva érhető el.

Hirdetés