gaz01A földgáz lakossági ára 28 hónapja, a villamos energiáé 12 hónapja Magyarországon a legolcsóbb az Európai Unióban – mondta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője, Scherer Zsolt az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában.

Az alacsony árakat a rezsicsökkentéssel magyarázta a szóvivő, szavai szerint hosszabb távra is kiszámítható és szabályozott gázárral kalkulálhatnak a fogyasztók.

A lakossági fogyasztók 44 százaléka gázzal fűt, további 18 százalékuk távhővel, de annak túlnyomó részét ugyancsak gázzal állítják elő, valamint 17 százaléknál gáz- és szilárd tüzelésre egyaránt alkalmas kazán üzemel. Ezzel szemben villamos energiával a háztartások körülbelül egy százalékát fűtik csak.

A Magyarországon felhasznált földgáznak mindössze tíz százaléka származik hazai kutakból, 90 százalékát külföldről szerzik be. Scherer Zsolt szerint azért is fontos, hogy minél több helyről tudjon az ország gázt venni, mert annál olcsóbban szerezhető be a nyersanyag.

A szóvivő kitért arra is, hogy a gázszámlán megjelenő összeg 40 százalékát adja a gáz mint termék ára. A fennmaradó 60 százalék pedig az egyéb, rárakódott költség – például a tranzitból, tárolásból, tisztításból származik.

Hirdetés