napelem ujszilvasMagyarország első, napelemparkkal működő energiaközösségét hozza létre Keszthelyen az önkormányzat és az MVM Optimum Zrt. lakossági és vállalkozói részvétellel. A beruházás költségvetése több mint négyszázmillió forint.

Mintaprojektként épül meg Keszthelyen egy akkumulátorteleppel kiegészített napelempark, amihez lakossági és vállalkozói felhasználók is csatlakozhatnak – mondta el Nagy Bálint polgármester. Olyan partnerek lehetnek részesei az energiaközösségnek, amelyek önállóan nem tudnának napelemeket telepíteni, számukra az önkormányzat ajánl fel területet a közös napelemparkhoz. Az energiaközösség létrehozásának, működésének mikéntjét is menet közben kell kitapasztalni, hiszen úttörő vállalkozásról van szó – folytatta –, Keszthely azért is szívesen vágott bele ennek a megvalósításába, mert a 2019 óta működő önkormányzat kiemelten kezeli a fenntarthatóságot, a zöld gondolatot.

Az MVM Optimum Zrt. smart city és energiaközösség igazgatója, Huber Krisztián közölte, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium több mint 235 millió forint támogatást ad, a társaság pedig 168 millió forintot meghaladó összegű önrésszel vesz részt a napelempark és az akkumulátorkapacitás kiépítésében. Egy európai uniós jogszabály tette lehetővé a nonprofit módon működő energiaközösségek létrehozását, az a lényege, hogy a résztvevők lehetőség szerint önellátó módon biztosítsák maguknak a villamos energiát, de akár értékesíteni is tudják a felesleget.

A Keszthelyen megvalósuló projekt 20 lakossági felhasználó és öt kisebb vállalkozás, valamint az önkormányzat számára szolgáltatja majd a villamos energiát. A 2023 márciusáig tartó időszak alatt dolgozzák ki az üzleti modellt is, hogy miként hozható létre és hogyan üzemeltethető egy így kialakuló energiaközösség.

Hirdetés