balogh_laszlo01A Magyar Megújuló Energia Szövetség elnöke a szövetség elnökségi ülésén közölte, azért mond le, mert úgy látja, háttérbe szorult a megújuló energiaforrások hasznosítása Magyarországon, figyelmen kívül hagyva az uniós direktívát, és nem feltétlenül harmonizálva az ország érdekeivel.

A megújuló energia területén kitűnő adottságokkal rendelkező Magyarország elsősorban az atomenergiára és gáztávvezeték építésre koncentrálja minden erejét, a megújuló energiaforrások egyre növekvő diszkriminálása mellett - mondta Balogh László az MTI munkatársának.

Balogh László 2008-ban maga is részt vett Brüsszelben a megújuló energiához kapcsolódó direktíva kidolgozásában, amelynek során véleménye szerint messzemenőkig figyelembe vették a magyar nemzeti érdekeket, egyebek közt a munkahelyteremtés és a vidékfejlesztés tekintetében. Ennek ellenére nem kezdődtek meg a mai napig a direktíva végrehajtásának még azon elemei sem, amelyek főként Magyarország érdekeit szolgálnák.

Véleménye szerint a Nemzeti Cselekvési Terv végrehajtása teljesen elakadt. Az ösztönző, illetve támogatási rendszerek nem megfelelően összehangoltak, az elérhető támogatások hatékonysága, átláthatósága esetenként megkérdőjelezhető, miközben a magyar befektetők, nagytőkések külföldi megújuló energia programokba fektetik a pénzüket.

Hirdetés