devecser01Learatták Devecser határában pénteken az első, tizennégy hektáros kísérleti energiaültetvényt, amelyet az iszapkatasztrófát követően, a vörösiszaptól megtisztított mezőgazdasági területen létesítettek. A devecseri önkormányzat az energiaültetvények bővítését tervezi az ajkai térségben.

Az energetikai célú nyárfaültetvényt még 2011 tavaszán ültették, a szakszerű kezelésnek köszönhetően jó termést takarítottak be - mondta el az MTI-nek Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa, aki korábban a külterületek mentesítésének munkálatait felügyelte. Tapasztalatai szerint az ország egyre több önkormányzata igényel földterületet hasonló, biomassza előállítására alkalmas növények telepítéséhez.

Két éve novemberben kezdődött el a vörösiszappal szennyezett termőföldek mentesítése, akkor még senki nem gondolta, hogy a terület alkalmas lesz mezőgazdasági tevékenységre. A kísérleti energiaültetvényt a gödöllői Szent István Egyetem és energianövényekkel foglalkozó vállalkozások szakmai segítségével létesítették. A fásszárú energianövényeket előkezelt területre telepítették, az első ütemben nyolc hektáron - mondta az egyetem dékánja, Gyuricza Csaba.

A közfoglalkoztatás mezőgazdasági programjához kapcsolódóan az ajkai térségben azóta már 50-60 hektáron termesztenek energianövényt. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a rendkívül csapadékszegény nyári időjárás ellenére az elültetett növények közel 100 százaléka megeredt, a termőhely ideális az energetikai célú fajok számára.

A most learatott nyárfát az ajkai erőműben égetik majd el, illetve a tervek szerint az önkormányzati intézmények fűtését is biomasszával oldanák meg. Gyuricza Csaba véleménye szerint a helyi vidékfejlesztést jól szolgáló, fosszilis energiát kiváltó rendszer állítható össze, amely jelentős képzetlen munkaerőt foglalkoztathat.

Hirdetés