A budapesti belváros északi részének távhőellátása érdekében új távvezeték épült a Pannónia utcában, illetve elavult hőközpontokat és távvezetékeket is korszerűsítettek.


Az Építési és Közlekedési Minisztérium és a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. konzorciuma 2,766 milliárd forint összegű, ötvenszázalékos mértékű vissza nem térítendő európai uniós támogatás felhasználásával valósította meg a beruházás első szakaszát.

Jelenleg Budapest épületeinek hőellátása nagyrészt helyi, földgázzal üzemelő hőtermelő berendezésekkel történik, ami jelentősen növeli a levegő szennyezettségét. A fővárosi távfűtési hálózat bővítésével, a meglévő távhővezetékek és hőközpontok korszerűsítésével, valamint új fogyasztók távhőrendszerbe kapcsolásával jelentősen javítható Budapest levegőminősége. A távfűtés ugyanis – szemben a legtöbb fűtési megoldással – a sűrűn lakott városrészekben helyben semmilyen égéstermék-kibocsátással nem jár, továbbá energetikailag hatékonyabb, mint az elavult helyi hőtermelés.

A most zárult projekt során, a belváros északi részének távhőellátása érdekében építették meg és bővítették a XIII. kerületi Radnóti Miklós utca és az V. kerületi Markó utca között a stratégiai jelentőségű Pannónia utcai vezeték első ütemét, amelynek keretében 692 méter hosszan fektettek le új vezetéket. A munkálatok eredményeként Budapest legsűrűbben lakott részein tizenegy új fogyasztó csatlakozott a távhőre, összesen 14,61 megawatt csúcshőteljesítmény-igénnyel. A távfűtést választotta a XIII. kerületben épülő több új lakópark, irodaház, illetve a Laurencz László Sportcsarnok és iskolaépület is.

A piacbővítésen túl a pályázat részeként hatvanhárom, technológiailag és üzemeltetés szempontjából is elavult hőközpont teljes felújítása valósult meg. Az energiahatékonyság növekedésének köszönhetően egyrészt jelentősen csökken a hőközpontok villamosenergia-felhasználása, másrészt a korszerűsítéssel elérhető hőmegtakarítás tovább mérsékli a fővárosi távhőszolgáltatás energiaszükségletét.

A projekt megvalósítása során 2021-2022-ben tovább folytatódott a hőközpontok távfelügyeletbe kötése, így 213 helyszínen javult a távhőszolgáltatás minősége, ügyfélközpontúsága és energetikai hatékonysága az üzemeltetés költségeinek csökkentése mellett.

Mindezeken túlmenően a FŐTÁV hat, összesen 880 méter hosszú meglévő távhővezeték-szakasz korszerűsítését is elvégezte, így a felújításnak köszönhetően a hőveszteség jelentősen csökkent, a távhőellátás üzembiztonsága pedig javult. A piacbővítő és környezeti teljesítményt javító lépéseknek köszönhetően az energiahatékonyság növelésével az energiafelhasználás évente 76,4 ezer gigajoule-lal, az üvegházhatású gázok kibocsátása pedig 5155 tonnával csökken.

Hirdetés