futesEgy fúrótorony üzembeállításával indították el a beruházást, amelynek célja, hogy a helyi hőszolgáltató, a Dalkia Energia Zrt. révén Barcs (Somogy megye) 18 közintézményének hőellátása geotermikus energia felhasználásával valósuljon meg.

A beruházás részeként egy 1600 méter mély termelőkutat és egy 750 méter mély visszasajtoló kutat létesítenek, 75 fokos vízre alapozva az új hőellátórendszert. A projekt a tervek a és remények szerint 2013 őszére, vagyis a következő fűtési szezonra megvalósul, és a gázfűtési rendszertől függetlenül is üzemeltethető lesz – adta hírül az MTI.

A beruházáshoz az önkormányzattal összefogó sándorfalvai Aquaplus Kútfúró, Építő és Termál-energetikai Kft. adja a 40 százalékos önerőt, amelyhez 561 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást sikerült nyerni. „Rendkívülinek mondható, hogy 60 százalékos uniós támogatást nyerhetett Barcs 18 közintézményének geotermikus energiával megvalósuló hőellátásához” - mondta György Zoltán, a kft. ügyvezetője.

Az önköltség törlesztéséig, 6-10 évig 20, hosszú távon pedig 40-50 százalékos költségmegtakarítást lehet elérni a beruházással. A közintézmények fűtési, illetve használatimelegvíz-igényének 70-90 százalékát tudják kielégíteni, éves szinten 17 ezer gigajoule hőmennyiség környezetkímélő és energiahatékony előállításával.

A kút teljesítményétől függően további fejlesztéseket szeretnének végrehajtani – mondta Barcs polgármestere, Karvalics Ottó. Újabb intézmények, vállalkozások, sőt a lakosság számára is felkínálják az így nyert fűtési energiát. Az önkormányzat szeretné újabb pályázati források elnyerésével tovább korszerűsíteni az energiaellátást, ezzel is csökkentve a fenntartási költségeit.

Az új rendszer kiépítése nemcsak gazdaságossági, hanem környezetvédelmi szempontból is előnyös a térségnek. Hozzájárul a megye megújulóenergia-felhasználásának megduplázásához, ami az Európai Unió középtávra szóló elvárásai között is szerepel.

Hirdetés