szalay ferenc01Intelligens, energiahatékony városi energiamodellt hozott létre Szolnokon az E.ON a város önkormányzatával közösen. A mintegy 1,2 milliárd forintos projekt átadásán az energiaügyi miniszter méltatta a beruházást, amely fenntartható módon fedezi a város energiaszükségletének egy részét.

A Szolnoki Intelligens Városi Energia Modell (SZIVEM) projektet példaértékű, mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter: ez az első energiaközösség, amely az országban létrejött. Lényege, hogy gyakorlatilag már „a trafó előtt” optimalizálják a felhasználást. Januárban már több mint 4000 megawattnyi napelem termelt az országban, ebből 1,5 ezer megawattnyi 170 ezer háztartásban, 2,5 ezer megawattnyi pedig ipari napelemparkokban – mondta a miniszter. Ez a jelentős eredmény azt is jelenti, hogy „elértük bizonyos értelemben a fizikai korlátainkat”. Véget ért az olcsó energia korszaka, és mivel az országban felhasznált összes energia 76 százaléka importból származik, törekedni kell az itthon megtermelt energia növelésére. Ehhez hálózatfejlesztésre van szükség, egyben stratégiai cél az energiaszuverenitás. Szolnok sokat fejlődött – folytatta a miniszter –, az energiaközösség Európában egy új irány, „mi is erre az útra lépünk, mert ez egy használható, helyes törekvés”.

Szolnokon hat helyszínen helyeztek üzembe együttesen 330 kilowatt teljesítményű napelemes háztartási méretű kiserőművet: a Bölcsődei Igazgatóság épületében, a Szivárvány Óvodában, a Gézengúz Óvodában és a Nyitnikék Óvodában szereltek fel megújuló energiát termelő egységeket, utóbbi helyszínen pedig fűtéskorszerűsítés is történt. A Városmajor úti orvosi rendelőben szintén korszerűbbre cserélték a kazánokat. A fejlesztésnek köszönhetően ezek az intézmények az épületek tetején napelemekkel megtermelt energiát összehangoltan, egy 50 kVA (kilovoltamper) teljesítményű energiatároló segítségével a mindenkori igényeikhez igazodva tudják felhasználni. Ezzel csökkenthető az épületek energiaköltsége, és az energiafogyasztás mérése is hatékonyabbá válik.

Emellett négy lakóépületre is telepítettek napelemeket: a Mester utcában három, a Jókai utcában egy épületre került megújuló energiát termelő egység. A Mester utcában emellett kicserélték a kazánt, és egy 15 férőhelyes, napelemmel fedett parkolót, úgynevezett carportot is létesítettek. A parkolóba öt, egyenként 22 kilowatt teljesítményű AC-töltőt (váltóáramú), a Városmajor úton pedig egy 75 kilowattos DC-töltőt (egyenáramú) is telepítettek, amelynek köszönhetően a város lakói és a Szolnokra látogatók gyorsabban és kényelmesebben tölthetik elektromos járműveiket a jövőben. A Mester utcai épületen megtörtént a falak hőszigetelése és a nyílászárók cseréje is.

Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) arról beszélt, hogy az 1,2 milliárd forintos projekt fókuszában az energiamegtakarítás áll. Azt mondta: Szolnok város számára az energiahatékonyság már akkor is kiemelten fontos volt, amikor még messze voltak a jelenlegi energiaárak és ellátási nehézségek. Ez a projekt megmutatja, hogy a város képes megragadni minden ésszerűbb gazdálkodásra lehetőséget adó eszközt.

Szalay Ferenc (képünkön), Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) a fenntarthatóságot nevezte meg mint minden fejlesztésük alapját, és megjegyezte, hogy ez a szemlélet vezérelte a városvezetést a SZIVEM projekt életre hívásakor is. A programban nem csak önkormányzati intézmények vettek részt, az vállalkozók és magánszemélyek együttműködésével vált példaértékűvé.

Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária csoport vezérigazgató-helyettese elmondta: a beruházással egy zöldebb, fenntarthatóbb élet érdekében tettek nagy lépéseket, segítik a város lakóit, hogy kiszámíthatóbb, költséghatékonyabb és még megbízhatóbb energiaellátásban részesüljenek. A település a beruházással közelebb kerülhet klímavédelmi céljai megvalósításához, és csökkentheti az intézmények energiaszámláját – közölte. A beruházáshoz a Technológiai és Ipari Minisztérium több mint egymilliárd 196 millió forintos támogatást nyújtott, a szolnoki önkormányzat 20 millió forint önerővel járult hozzá a költségek finanszírozásához.

Hirdetés