energiakozossegIntelligens városi energiamodell valósul meg az E.ON Hungária Csoport és Szolnok önkormányzatának együttműködésében 1,2 milliárd forintból, a megyei jogú város intézményei energiaközösségekbe kapcsolódnak.

A beruházást az E.ON Energiamegoldások Kft. valósíthatja meg, miután elnyerte Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatának „Szolnok Intelligens Városi Energia Modell” (SZIVEM) elnevezésű projektjében kiírt közbeszerzési eljárását – közölte az önkormányzat az MTI-vel. A beruházás az év végig valósul meg. A város a csaknem teljes egészében állami támogatásból készülő beruházástól jelentős költségmegtakarítást vár.

Az E.ON közleménye szerint hat helyszínen kilenc, összesen 330 kilowatt teljesítményű napelemes erőmű épül, amelyek az önkormányzat tulajdonában lévő intézményeket látják majd el energiával – köztük óvodákat, orvosi rendelőt, bölcsődét és lakóházakat. Az energiaközösség működéséhez egy 50 kilovolt-amper teljesítményű energiatárolót is létesít az energiavállalat, hogy a megtermelt energiát hatékonyan hasznosítsák. Emellett az E.ON Hungária minden helyszínen elvégzi a beruházásban részt vevő, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok energetikai korszerűsítését, a hőszigetelés mellett lecserélik a nyílászárókat, három helyszínen a kazánokat is.

A naperőművek mellett a Mester utcában egy 15 férőhelyes, napelemmel fedett parkoló, „carport” is létesül az e-autósoknak, öt gyorstöltővel és egy nagyteljesítményű 75 kilowattos villámtöltővel.

Hirdetés