A  törvény 2021 óta lehetőséget ad arra, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nyilvántartásba vegyen energiaközösségeket.


A múlt héten nyilvántartásba vették az első energiaközösségeket, ezek között regisztrálták a Közösségi Energia Szolgáltató Nonprofit Kft-t., amelynek fő tulajdonosa, a Magyar Természetvédők Szövetsége azért kezdeményezte a Közösségi Energia Szolgáltató megalakulását, hogy mintaprojektként beindíthassa az első energiaközösségek egyikét.

Energiaközösség tagja lehet magánszemély, társasház, lakásszövetkezet, önkormányzati intézmény, kis- és középvállalkozás, amelyek egymás között osztják meg és számolják el a napelemes rendszereik által termelt áramot. A közösség maga határozza meg az áram átvételi árát, és a közcélú hálózaton történő megosztás után rendszerhasználati díjat fizet. A közösségen belüli termelés és fogyasztás egyensúlyát aggregátor vagy kereskedői engedéllyel rendelkező mérlegkör-felelős biztosítja, mint például egy ipari park esetében – ismertette a szövetség. Az energiaközösség lehet az egyik legfőbb eszköz az energiaszegénység elleni küzdelemben is – tették hozzá.

A Magyar Természetvédők Szövetsége több mint tízéves szakmai tapasztalatai révén mentorál és szakmai segítséget is ad induló energiaközösségeknek. Ennek keretében készítette el a Közösségi energia tudástér weboldalt, ahol az érdeklődők a többi között hazai és külföldi jó gyakorlatokkal és segédanyagokkal kezdhetik el saját energiaközösségük tervezését.

A KESZ Nonprofit Kft.-t a Magyar Természetvédők Szövetsége, az Ökológiai Stúdió Alapítvány, a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért és a Szövetkezetiséget Támogató Egyesület alapította 2022-ben, gyakorlati példák megvalósításával szeretnének hozzájárulni az energiaközösségek hazai elterjedéséhez.

Hirdetés