napkorona_tapolcaA napenergia-hasznosításért Tapolca elnyerte a Napkorona bajnokság díját. A Veszprém megyei városban több társasház és egy idősek otthona melegvízellátását oldották meg napkollektorok segítségével.

A Napkorona-bajnokság díját Tapolca a közepes, azaz az öt és ötvenezer fő közötti települések kategóriájában nyerte el. A bajnokság egy több mint tíz éve sikeresen zajló európai kezdeményezés, a nemzetközi megújuló erőforrások bajnoki ligája (RES Champions League) elnevezésű kezdeményezés magyar változata. Idén 174 település versengett három kategóriában. A győztes településeken a legmagasabb a napenergia-felhasználás a lakosságszámhoz viszonyítva.

Tapolcán a közelmúltban adtak át egy négyszáz négyzetméteres, napenergiából elektromos energiát előállító rendszert, amelyet egy helyi szállítmányozó cég valósított meg a telephelyén. A beruházás nagyban hozzájárult a város sikeréhez, de több lakóház és társasház melegvízellátását is napkollektorok segítségével fedezik, összesen több mint 800 négyzetméternyi napelem működik - mondta Császár László polgármester az MTI-nek. Az önkormányzat által működtetett idősek otthonában is napelemes rendszer szolgáltatja a meleg vizet, és intézményeikben további beruházásokat terveznek megvalósítani részben a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázati forrásainak felhasználásával.

A Napkorona bajnokság díját az ötezernél kevesebb lakosú települések közül Nagypáli kapta. Az ötvenezret meghaladó települések bajnoka Sopron lett 2012-ben.

A Napkorona bajnokság Magyarország napenergiát népszerűsítő legnagyobb programja. Segítséget nyújt az önkormányzatoknak, hogy napenergia-hasznosító fejlesztésekbe foghassanak. A győztes településeken a legmagasabb a napenergia-felhasználás a lakosságszámhoz viszonyítva. A díjhoz Napkorona-bajnok település táblák járnak, amelyeket a város bevezető útjainál helyeznek el. A magyar települések az európai versenyben is részt vesznek.

Hirdetés