energiakozossegekAz elmúlt kilenc évben az EnergiaKözösségek versenyében részt vevő háztartások átlagos energiamegtakarítása 7-10 százalék között mozgott, de az igazán elkötelezettek 15-30 százalékot is csökkenteni tudtak előző évi fogyasztásukhoz képest.

A szóban forgó háztartások nem beruházással, hanem mindennapi tudatos energiahasználattal érték el eredményüket - közölte az MTI-vel a versenyt szervező GreenDependent Intézet szakmai vezetője, Vadovics Edina. A GreenDependent egy több mint 10 éve működő nonprofit közhasznú szervezet, amelynek fő küldetése a fenntartható életmód terjesztése, hogy segítsen az egyéneknek, háztartásoknak, közösségeknek minél zöldebben élni.

Az EnergiaKözösségek program 2011-ben indult akkor még európai uniós projektként, 2013-óta azonban már az E.ON Hungária Csoport támogatásával valósul meg. A program célja, hogy a háztartások, a családok megértsék, milyen hatással van az életükre a klímaváltozás és ők mit tehetnek ezeknek a hatásoknak a mérséklése érdekében.

Az EnergiaKözösségek versenyében résztvevőktől nem beruházásokat (például: szigetelés, nyílászárók cseréje) várnak el, hanem életmódjuk, saját szokásaik megváltoztatását. Példaként említette Vadovics Edina, hogy a fűtést 23-24 fok helyett 20-21 fokra állítsák, vagy hogy 60 fokról 40 fokra csökkentsék a mosásnál a víz hőmérsékletét.

Az EnergiaKözösségek versenyében önkéntes koordinátorok szervezik meg családjukból, barátaikból, kollégáikból azokat az 5-7 háztartásból álló közösségeket, s azok a megmérettetés ideje alatt, december 1-től, 2022. április végéig kreatív feladatok segítségével, tudatosággal, szokásaik megváltoztatásával energiafelhasználásuk csökkentésére törekszenek. A verseny alatt minden hónap elején a résztvevőknek le kell olvasniuk mérőóráikat (víz, gáz, villany), hogy mérni tudják energiafelhasználásuk csökkenését az előző év azonos időszakához képest. A mérések eredményei és a versenyben kapott feladatok, kihívások teljesítése alapján értékelik a résztvevők munkáját és hirdetnek eredményt.

A koordinátorok az ország minden részéből érkeztek, így például Budapestről és a környékéről, Nyíregyházáról, Győrből és Pécsről is – mondta Vadovics Edina. Eddig 25-en jelentkeztek, akiknek ugyan a képzését a GreenDependent Intézet már elkezdte, de továbbra is várják az érdeklődők regisztrációját, a www.energiakozossegek.hu oldalon.

Az EnergiaKözösségek program az Európai Fenntartható Energia Díj (EUSEW Award) átadóján elnyerte a Bevonás–Szerepvállalás kategória díját, ebben a kategóriában azt a tevékenységet jutalmazták, amelyik a leghatékonyabban alakítja a fogyasztók energiahasználati szokásait.

Hirdetés