mekhA Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal becslése szerint a napelemes kapacitások további gyors növekedése várható: 2022 és 2024 között évente 1000 megawattot ugorhat a teljesítmény.

Európai uniós szinten 2030-ra 32 százalékos megújulóenergia-részarány elérése a cél – idézi Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal csütörtöki közleménye a hivatal elnökét, Horváth Péter Jánost, aki a Magyar Elektrotechnikai Egyesület éves vándorgyűlésén szólalt fel. Mint mondta, a tagállamok saját önkéntes vállalásukkal járulnak hozzá a közös célhoz, ami Magyarország esetében legalább 21 százalékos részarány.

A megújuló energiatermelés célértékeinek elérésében kulcsszerepet játszhat egyrészt az elektrifikáció – az elektromos járművek, a villamos fűtés vagy a hőszivattyúk elterjedése –, másrészt Paks II. megépítése és a napelemes kapacitások növelése, valamint a villamos energia felhasználásával előállított hidrogén.

A MEKH elnöke bejelentette, hogy a hivatal a közelmúltban piaci erőfölény vizsgálatot indított, mivel a tavaszi hónapokban rendkívüli mértékben megemelkedett a negatív kiegyenlítő energia ára. A piaci anomáliákat feltáró vizsgálat eredménye és az érintettekre vonatkozó kötelezések hamarosan nyilvánosak lesznek, ígérte.

Hirdetés