biomassza futomuMintegy 8,5 milliárd forint összegű fejlesztéssel biomassza-fűtőművet létesít és új távhő gerincvezetékeket épít ki a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. a városban.

A megújuló energia távhőszolgáltatásba integrálását, valamint a meglévő távhőrendszer bővítését és egységes, energiatakarékos rendszer kialakítását célzó átfogó fejlesztés már a napokban megkezdődik Kecskeméten – mondta a Termostar Hőszolgáltató Kft. igazgatója, Horváth Attila. A beruházással 20+5 megawatt teljesítményű, megújuló energiaforrást hasznosító biomassza-fűtőmű létesül Kecskemét déli iparterületén, a szennyvíztisztító telephely mellett kialakított új Termostar-telephelyen. A fűtőmű energiatakarékos, új távhő gerincvezetékkel kapcsolódik a város meglévő távhőrendszeréhez és hőforrásaihoz, egységes energetikai rendszert alkotva.

Az ügyvezető kiemelte, hogy a biomassza fűtőmű gazdaságos működtetéséhez szükséges fűtőanyag a város szelektíven gyűjtött, fásszárú városi zöld biomasszából, napraforgóhéjból, valamint a Kefag Zrt. erdészeteiben keletkező, más célra nem hasznosítható faipari melléktermékből előállítható. A projekt pozitív „mellékhatásaként” említette, hogy Kecskemét környékén mintegy tíz százalékkal megnő az erdősíthető földterület, ugyanis felszabadul az a terület, amelyet a földeken hagyott, másra nem hasznosított, vágástéri apadék foglal el jelenleg.

Horváth Attila arról is beszámolt, hogy az új Termostar-telephely kialakításával párhuzamosan megkezdődik az egységes, energiatakarékos távhőrendszer bővítése is. A fejlesztés célja, hogy új körzetek csatlakozhassanak a rendszerhez, és ezzel több ezer új fogyasztó számára váljon elérhetővé a távhőszolgáltatás. A mintegy 40 ezer ember ellátásához szükséges, ipari méretű, 320 ezer gigajoule energia előállításához a biomassza-fűtőmű üzembe állítása hosszú távon is fenntartható megoldás. A fejlesztés jelentősége az ellátásbiztonság további erősítése, hiszen ez most különösen nagy figyelmet kap az ukrán–orosz konfliktus, illetve az Európában télen több országban is bekövetkezett ellátási nehézségek miatt. A helyi megújuló energiaforrás hasznosítása megoldás erre is, hiszen jelentősen csökken az energetikai kiszolgáltatottság.

A kecskeméti önkormányzat többségi tulajdonában lévő Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. a Széchenyi 2020 program keretében, a Kohéziós Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatásból finanszírozza a beruházást. A fejlesztéssel a cég hat munkahelyet is teremt. A fűtőmű munkálatai várhatóan 2023. október végére fejeződnek be – ennek eredményeként 65 százalékkal csökken a hőtermelésből adódó szén-dioxid-kibocsátás.

Hirdetés