epuletfelujitasA korábbi félelmekkel ellentétben az Európai Unió energiahatékonysági célkitűzései nem rónak elviselhetetlen terheket a magyar költségvetésre, mert magyar javaslatra az elkövetkező években nem lesz kötelező évente felújítani az önkormányzatok, iskolák, kórházak, múzeumok és egyéb, nem a kormány által használt középületek három százalékát.

Az Európai Unió kezdeményezése szerint 2020-ig minden országnak évente 1,5 százalékos energiamegtakarítást kell elérnie, ezen belül a középületek három százalékát minden évben fel kellene újítani. A brüsszeli tervek szerint ez 2020-ig 20 százalékos energiamegtakarítást eredményezne uniószerte. Csakhogy az összes honi középület 3 százalékának felújítása évi 200 milliárd forint terhet róna a magyar államháztartásra. Magyar kezdeményezésre azonban az unió elfogadta, hogy a szabály kizárólag a központi kormányzat épületeire vonatkozzék– idézi a nol.hu Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli állandó képviselet helyettes vezetője szavait.

Sem az önkormányzatok, sem az oktatási, sem az egészségügyi, sem egyéb nem kormányzati középületek nem tartoznak tehát a felújítandó körbe. Ez viszont várhatóan egyáltalán nem ró terheket a magyar költségvetésre – mondta Várhelyi Olivér, 2013-tól ugyanis Magyarország jelentős bevételekre számíthat az új, úgynevezett Effort Sharing Decision (ESD) szén-dioxid-kvóták értékesítéséből. Ez pedig teljes mértékben fedezi az érintett épületállomány felújítását, önrésszel együtt.

A felújításokkal 30-40 százalékos energiamegtakarítás érhető el. A kormányépületek három százalékának felújítása jelentősen hozzájárul a gazdaság egészére vetített, évi 1,5 százalékos megtakarítási célhoz is.Várhelyi Olivér szerint a rendszer jövő év elejétől léphet életbe, ha a javaslatot az unió illetékes szervei elfogadják. A pénzt hitelintézetek bevonásával mielőbb tervezik folyósítani úgy, hogy a bank „előfinanszírozza” a támogatást, és a később ténylegesen érkező bevételek oda folynának be. Ezt a lehetőséget szintén hazai javaslatra fogadta el az uniós fél. Az EU kohéziós alapjaiból a többi középület felújítása számára is jelentős összegek várhatók – közölte a nagykövet, ez esetben viszont az önrész kérdését meg kell oldani.

Hirdetés