biomassza01Ötmilliárd forintos fejlesztési program kezdődik a tatabányai fűtőerőműben, amely 2015 végére földgáz helyett biomassza tüzelésével biztosítaná a fűtést és a meleg vizet a város 23 ezer lakásában és intézményeiben. Hat középületet láttak el napelemekkel Tápiószecsőn, a beruházás értéke mintegy 100 millió forint.

Tatabányán két meglévő kazánt átállítanak faaprítékos tüzelésre, valamint egy új, szintén aprítékkal működő kisebb kazánt építenek a nyári melegvíz-igény kiszolgálására- jelentették be az erőmű vezetői, valamint Schmidt Csaba polgármester és Bencsik János országgyűlési képviselő szerdán az erőműben. A beruházáshoz két pályázaton összesen másfél milliárd forintot meghaladó összegű támogatást nyert el a társaság.

Eddig évente 60 millió köbmétert gázt tüzeltek el, a biomassza alapanyaggal szinte teljesen feloldható a gázfüggőség és ez várhatóan kihat a távhőszolgáltatás árára is – mondta el Maszlavér István, a fűtőerőmű ügyvezetője. Kamarás Zoltán, a másik ügyvezető tájékoztatása szerint a megújuló energiaforrással való tüzeléshez évente 150-170 ezer tonna faaprítékra lesz szükség, amelyet várhatóan a Vértesi Erdőgazdaságtól szereznek be. A társaság már kész tüzelőanyagot szállít az erőműbe, és a létesítmény közelében egy nagyobb tárolót is létrehoz. A technológiai átállás az erőmű 100 fős létszámát 41 új munkahellyel bővíti.

A társaság az ország legnagyobb, tízezer köbméteres hőtárolóját építi meg egy meglévő olajtartály átalakításával. A felfűtött víz a nyári időszakban azt is lehetővé teszi, hogy péntek délután leállítsák és csak hétfő hajnalban indítsák újra a hőtermelést. A hőtároló költsége közel 650 millió forint, ehhez a társaság 250 millió forint pályázati támogatást kapott. Az első ütemben a gázmotorok, később a gőzturbinák hőjét is a tárolóba vezetik, a létesítmény teljes átadását 2014 szeptemberére tervezik.

Az erőművet 2004-ben széntüzelésről földgázüzemre állították át, ezzel a korábbi értékek töredékére csökkent a szennyezőanyagok kibocsátása. A létesítményben jelenleg három, egyenként 572 ezer köbcentiméteres finn Wärtsilä gázmotor dolgozik. A villamosenergia-termelés kapacitása közel 50 megawatt, távfűtésre évente 1 150 000 gigajoule hőenergiát adnak át az önkormányzati tulajdonú távhőszolgáltatónak.

Tápiószecső nagyközség most átadott napelemes beruházásáról Bata József polgármester elmondta, hogy a polgármesteri hivatal mellett három helyi iskola, valamint a vízmű és a központi konyha tetejére szereltek fel napelemeket, jelentős pénzügyi megtakarítást remélve. Az önkormányzat 10 milliós önrésze a számítások szerint 3 év alatt megtérül. A 6 épületre összesen 458 napelemtáblát telepítettek, az érintett intézményekbe visszatáplált energia több mint 35 családi ház éves energiafogyasztását biztosítaná.

Tápiószecsőn a beruházás értéke mintegy 100 millió forint, a projekt összköltségének 90 százalékát az Európai Unió támogatásából finanszírozták – mondta el Czerván Görgy, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára, Tápióság térségének országgyűlési képviselője. A jövőre kezdődő hétéves uniós pénzügyi ciklusban az egy főre jutó uniós támogatás alapján Magyarország a 28 tagállam közül a második, tehát további jelentős fejlesztésekre lesz mód a kistérségekben is. Vannak, akik indirekt módon az unióból való kilépés mellett érvelnek, ám mindenkinek látnia kell, hogy szükségünk van az uniós forrásokra, cserébe viszont tudomásul kell vennünk az ilyen pénzekhez kötött feltételeket - mondta az államtitkár. Megjegyezte, hogy az agrárium területét érintő jövő évi 725 milliárdnyi támogatás több mint 80 százaléka is uniós forrás lesz.

A kormány céljai között az államadósság és a devizahitelesek problémájának kezelése mellett az önkormányzatok adósságának rendezése is kiemelt helyet foglal el - mondta még Czerván György, és megismételte, hogy a jövő évtől az ötezer lelkesnél nagyobb települések adósságát is teljes mértékben átvállalja az állam.

Hirdetés