Egy éve fogadta el az Országgyűlés a geotermikus energia kutatásának, kinyerésének és hasznosításának új jogszabályi kereteit. Azóta harminckilenc új projekt indult el a földhő felhasználására.


A földhő megújuló energiaforrásként nagyrészt korlátlan és folytonos energianyereséget jelent az abba befektető országok számára – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM). Magyarország geotermikus adottságai nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőek. E lehetőségek hatékony kiaknázásának igényét még nyomatékosabbá tette a nemzetközi energiaválság. 2010 után több mint négyszeresére nőtt a geotermikus hőenergia kitermelése, de bőven van tere a zöldenergia további felhasználásának is.

A jogalkotó a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságára (SZTFH) bízta a geotermikus energia kinyerésének és energetikai hasznosításának engedélyezési és felügyeleti hatásköreit. Az új rendelkezések hatályba lépésével kiszámítható és rugalmas jogszabályi környezet jött létre, amely lehetővé teszi a gyors és hatékony ügyintézést, jól tervezhető, ütemezhető beruházások indítására ösztönöz az ország minden részében.

Az új engedélyezési rendszer eredményességét igazolja, hogy az elmúlt tíz évben megvalósult egyetlen koncesszióhoz és évi 4-5 energetikai projekthez képest a jelenlegi struktúrában már közel száz kérelem érkezett be. A Geotermikus Energia Bizottság szakmai véleménye alapján az SZTFH eddig 39 esetben engedélyezte a geotermikus kutatások megindítását. A hatóság a szakmai párbeszédre alkalmas fórum, a Magyar Geotermia Klaszter létrehozásával, az országos geotermikus kutatási program folytatásával is segítette az iparág fellendítését. Az állami mozgásteret a geotermikus energia kutatásában és kitermelésében jelentősen növeli a Magyarországon egyedülálló szakértelemmel és tapasztalattal rendelkező vállalkozás, a Rotaqua Geológiai-, Bányászati Kutató Mélyfúró Kft. megvásárlása.

„A geotermikus energiára kiaknázatlan nemzeti kincsként kell tekintünk, amely kellő körültekintéssel és a megfelelő beruházások megvalósításával középtávon akár 1,5 milliárd köbméter földgáz kiváltását is lehetővé teszi – mondta Biró Marcell, az SZTFH elnöke. – Az éves hazai földgázfogyasztás 15-20 százalékát kitevő mennyiség felszabadításával mérsékelhető hazánk importkitettsége, tovább zöldíthető a teljes magyarországi energiarendszer.”

„Magyarország élenjáró szerepre törekszik a zöldenergia termelésében és tárolásában, a geotermikus energia fűtési célú felhasználásában hazánk hosszú évek óta Európa első öt országa közé tartozik – mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter. – Az Európai Unió legnagyobb geotermikus fűtési rendszerét tavasszal adtuk át Szegeden, de Győr, Miskolc és Szentes kapacitása is kiemelkedő. Ám ahogy a fűtési részarány emelésében, úgy a geotermikus áramtermelés bővítésében, az ipari-mezőgazdasági hasznosításban is lenne még mit tenni. Az Energiaügyi Minisztérium az SZTFH közreműködésével e lehetőségek feltérképezése érdekében dolgozza ki a konkrét támogatási elképzeléseket is csatasorba állító geotermia stratégiáját.”

Hirdetés