Átadták a Berek Látogatóközpontot Buzsákon, a létesítmény megvalósítására uniós források felhasználásával több mint félmilliárd forintot juttatott a kormány.


A kormány azért támogatta a helyiek törekvéseit, hogy minél többen megismerjék Buzsák (Somogy) világhírű népi és népművészeti hagyományait és természet adta értékeit – mondta az átadóünnepségen Latorcai Csaba, a Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. Az elmúlt évekhez hasonlóan a következő években is a település további gyarapodását segítő beruházásokat terveznek, például a helyi termálfürdő fejlesztését, amihez szintén uniós források felhasználását tervezik.

Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője (KDNP) azt ecsetelte, hogy a környék legnagyobb kincse a fürdő, ezért azon kell közösen dolgozniuk, hogy minél több vendégeket vonzzanak oda. A visszaépített kisvasút volt az első lépés, és „minden várakozást felülmúlóan” sok utas használja, és idén elkészül a második a kerékpárút is Fonyód felől. A képviselő szerint a buzsáki fürdőt Zalakaros és Kehidakustány szintjére kell emelni, mert termálvize arra predesztinálja.

Kara Lajos független polgármester elmondta, hogy a 2017-ben elnyert pénz nem volt elég a projekt befejezéséhez, ezért kiegészítő támogatásra volt szükségük, illetve csökkentett műszaki tartalommal valósult meg a létesítmény. De most az egész évben működő buzsáki Csisztafürdő mellett a visszaépített kisvasút, a készülő kerékpárút és immár a látogatóközpont is vonzóvá teheti a települést.

Az épületben több interaktív kiállítóhely mutatja be a Nagyberek növény- és állatvilágát, illetve Buzsák népművészetét, és helyet kapott benne egy színházterem is, amely alkalmas közösségi rendezvények megtartására.

Hirdetés