navracsics tibor02Az Országos Roma Önkormányzat együttműködésével száz roma ügyintéző kezdi meg munkáját a kormányablakokban és okmányirodákban. Jellemzően azokon a településeken dolgoznak majd, ahol a roma közösség a helyi lakosságon belül nagyobb arányt képvisel.

Ezt a közigazgatási és igazságügyi miniszter, Navracsics Tibor közölte egy budapesti videokonferencián, amely a fővárosi és megyei kormányhivatalok, valamint járási hivatalok működési tapasztalatait összegezte. Azzal, hogy egységbe szervezték az állami közigazgatást, és az állampolgárok egységes rendszer szerint intézhetik hivatalos ügyeiket, az elsődleges cél a hatékonyság növelése volt, ez azonban nem azt jelenti, hogy csak egy megoldás létezik a különböző hivatalokban, hiszen eltérő gazdasági, természeti struktúrájú megyékről van szó – jelentette ki. "Egy közösség vagyunk" - mondta, a létrehozott kormányhivatalok és okmányirodák alapvető célja a közjó és a nemzet javát szolgálni. Előadásában kitért arra is, hogy a magyar rendszerre "felfigyelt a külföld is" - az OECD például a balkáni országok figyelmébe ajánlotta a magyar közigazgatási struktúrát.

A konferencián körkapcsolásos rendszerben szót kaptak a járási hivatalvezetők. Röviden ismertették, bemutatták a helyi kormányhivatalt, kitérve az egyes megyék gazdasági, földrajzi sajátosságaira. Mindenhol az ügyfélbarát ügyintézést, az irodák és ügyfélterek komfortosabbá tételét, továbbá a magas szakmai munkát emelték ki. Beszámoltak arról, hogy törekednek a munkatársak továbbképzésére is. Több hivatalvezető jelezte, hogy az okmányirodákban megszüntették az ügyfélmentes napot, és a nyitva tartást az igényekhez igazították, így több helyen reggel nyolc és este nyolc óra között tartanak nyitva. Elhangzott, hogy kiveszik részüket a társadalmi szerepvállalásból is, jó kapcsolat van a kormányhivatalok és a helyi önkormányzatok között.

A fővárosi kormányhivatal főigazgatója, Palich Etelka úgy vélte, hogy sikerült a közigazgatás e területének átszervezése, és az átszervezést követő szervezeti fejlesztés minőségi változást is hozott. A Veszprém megyei kormányhivatal vezetője, Kovács Zoltán szerint küzdelmes feladat volt a vagyon átvétele, és a költséghatékony működést úgy kellett kialakítani, hogy az ne menjen a szakmai színvonal rovására. A helyi szinten megtett intézkedések jelentős pénzügyi megtakarítást eredményeztek – erre példaként a személyi juttatások felülvizsgálatát, az elavult gépkocsik eladását, a munkatársak telefonkeretének egységes meghatározását említette.

A debreceni hivatal főigazgatója, Vasas Lászlóné úgy fogalmazott, a járási hivatalok kiépítésével "az állam megérkezett a megyékbe", hiszen korábban a kormányzati elvek "csak a főváros határáig jutottak". Úgy vélte, hogy a kormányablakokkal és az ügyfélbarát ügyintézéssel megszűnt a korábban tapasztalható "állami felsőbbrendűség", most gyors és könnyű az állami szolgáltatások elérése.

Hirdetés