godollo moszKözös nyilatkozatot írt alá a Magyar Önkormányzatok Szövetségének, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének, a Magyar Faluszövetségnek, valamint a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetségének az elnöke szervezeteik együttműködéséről. A helyi önkormányzatok napja alkalmából Gödöllőn rendezett konferencián adták át a polgármesteri elismeréseket és díjakat is.

A rendezvényen Tarnai Richárd kormánymegbízott azt mondta: húsz év után, 2010-ben a kormányzat új utat választott az önkormányzati rendszer működtetéséhez. Türelmet kért a jelenlévőktől, hogy a következő években kiderülhessen, jobban szolgálja a közjót az új struktúra. Ahol pedig szükséges, változtatnak rajta - tette hozzá.

Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi irodavezetője arra emlékeztetett, hogy a választóknak az őket személyesen érintő, saját környezetükben történő események a fontosak. Az önkormányzati szövetségekkel több közös tanácskozást szervező alapítvány képviselője példaként említette a rezsiköltségek, az áram, a gáz árának alakulását. Közvetlenül érinti a választókat az is, hogy vissza tudják fizetni a lakásukra felvett jelzáloghitelüket - fűzte hozzá. Ezért is örvendetes az irodavezető szerint, hogy a jelenlegi magyar kormány az állampolgárok helyi problémáira különös figyelmet fordít. Frank Spengler hangsúlyozta: a fejlődés helyi szinten kezdődik, a második világháború utáni német gazdasági csoda sem lett volna lehetséges a helyi önkormányzatok tevékenysége nélkül.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gémesi György, Gödöllő polgármestere az önkormányzati törvénnyel kapcsolatban azt mondta, jó lenne újragondolni egyebek mellett a feladat- és forrásmegosztásokat. Nehezményezte, hogy az állami adósságátvállalásnál nem vizsgálták meg, hogyan keletkezett az önkormányzatok hitelállománya.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Schmidt Jenő, Tab polgármestere sürgette az önkormányzatok valódi, hatékony együttműködését. Szabó Gellért (Magyar Faluszövetség) pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyi önkormányzatok napja az önkormányzatiság eszméjének az ünnepe.

Wekler Ferenc, a Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetségének elnöke, Mecseknádasd polgármestere szerint nem az állam a legjobb gazdája egy-egy településnek, hanem az önkormányzatok.

A közös nyilatkozatban az aláírók hangsúlyozták, hogy az állam szerepének megváltozása, az önkormányzati rendszer átszervezése miatt különösen fontos az önkormányzati érdekeket megjelenítő országos szövetségek együttműködésének erősítése. A felek megkezdik szorosabb együttműködésük szervezeti kereteinek kidolgozását. Az a céljuk, hogy a jövő évi általános önkormányzati választásokat követően településeik közösségének érdekvédelmét együttes erővel érvényesítsék.

Hirdetés