levellAz önkormányzatok jegyzői feladata és felelőssége komoly az ügyben.

Magyarországon a közigazgatás eddig nem rendelkezett egységes, az ország valamennyi címét lefedő nyilvántartással, ezért létrehozták a központi címregisztert - olvasható a Veszprémi Naplóban. A rendelkezésről, vagyis a címregiszterről és a címkezelésről a kormány rendelkezett, vagyis mostantól minden ingatlannak kell, hogy legyen pontos címe. A címképzésért az ingatlan fekvése szerint illetékes települési önkormányzat jegyzője felelős.

Nemesvámos jegyzője, Kötél Krisztina a lapnak nyilatkozva elmondta, ingatlan-nyilvántartási azonosítója már minden ingatlannak van, ehhez társul az irányítószám. Ám amennyiben még nincs meg a címadat minden információja, a jegyző haladéktalanul intézkedik. Mint beszámolt róla, Nemesvámoson és Veszprémfajszon tavaly nyáron fejeződött be a címek felülvizsgálata részben egy hivatali dolgozó munkavégzése során, részben - a képviselő-testületek által biztosított saját forrás terhére - megbízási szerződés keretében külső szakértő bevonásával.

Természetesen a településeknek kötelező utcákat, házszámokat "adni". Veszprémben például 2014-ben volt egy nagy városi felülvizsgálat, ami kizárta, hogy valaki olyan címet diktáljon be, ami nem egyezik a földhivatali adatokkal.

Hirdetés