moosz konferenciaA Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének Közgyűlése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tartotta soron következő ülését október 6-án. Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke vezette testület az ülés előtt megemlékezett a szabadságharc bukása után, 1849. október 6-án kivégzett 13 aradi vértanúról.

A közgyűlés Oláh Gábor előadásával kezdődött. A Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára a TOP Plusz aktualitásairól tartott ismertetőt. Elmondta, hogy a kormány elindítja a TOP Plusz programot, és még az idén, lehetőleg már októberben szeretnék meghirdetni a felhívásokat, mintegy 1700 milliárd forint keretösszegben. Hozzátette, új tématerület jelent meg, hisz az aktív- és ökoturisztikai fejlesztések is bekerültek a programba.

Országosan 63 milliárd forintot lehet ezen a területen felhasználni.

Pajna Zoltán elnök elmondta, ahogy az előző időszakban, úgy a 2021-2027-es időszakra vonatkozóan is stratégiai együttműködési megállapodást köt a MÖOSZ és a Pénzügyminisztérium.  

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a következő időszakban várható aktív- és ökoturisztikai fejlesztéseket vázolta fel. Hangsúlyozta, a cél, hogy 2030-ra a legélhetőbb országok közé tartozzon Magyarország. Ennek érdekében készült el az Aktív Magyarország program, melynek négy célcsoportjából a legfontosabb a gyerekek, hiszen ők jórészt a digitális világban élnek. Elmondta továbbá, hogy a programnak két alappillére van: a mindennapi aktivitás elengedhetetlen az egészségmegőrzés szempontjából, az aktív turisztikai lehetőségek biztosítása pedig népességmegtartó erővel is bír.

Az ülésen az MVM Optimum Zrt. is tartott előadást. Szabari Dóra projektvezető egyebek mellett főként önkormányzatoknak szóló energiahatékonysági szolgáltatásokat, energiaközösségeket, okos város megoldásokat mutatott be. Kiss Csaba Attila, az MVM ESCO Zrt. vezérigazgatója pedig az energiahatékonyság növelésének fontosságáról beszélt.

A testület ülésén a Takarékbank Zrt. is képviseltette magát. A megyei vezetők tájékozódhattak a helyi önkormányzatok fejlesztése érdekében megvalósítható, a bank és a megyei önkormányzatok közötti együttműködési lehetőségekről.

Végül pedig Balogh Gábor, a Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség elnöke tartott prezentációt, ugyanis a TOP Pluszban mostantól sportcélú fejlesztésekre is lesz forrás.

(Civishír.hu)

Hirdetés