kozigazgatasi miniszteriumFelülvizsgáltak a közhiteles nyilvántartásokról, valamint a nemzeti adatvagyon kezeléséről szóló jogszabályokat annak érdekében, hogy az ügyfeleknek kevesebb dokumentumot kelljen a hatóságokhoz benyújtaniuk, így hosszabb távon jelentősen gyorsabb legyen az ügyintézés.

A közigazgatás jelenleg ezres nagyságrendű különféle nyilvántartást vezet sokféle jogszabályi felhatalmazás alapján és technikai felépítés szerint – emlékeztet közleményében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A mostani projektben több jogszabályt részletesen felülvizsgáltak. Az ehhez kidolgozott módszertan és oktatási háttéranyagok a későbbiekben is hatékonyan szolgálják majd a kormánytisztviselők oktatását.

A projekt kiemelt célja volt a különféle nyilvántartások logikai struktúrájának egységesítése és technikai összehangolása, az adatbázisok közötti technikai, informatikai együttműködő-képesség megteremtése. A minisztérium hangsúlyozta, hogy törekednek a különböző együttműködő szervezetek e-közigazgatási megoldásai közötti átjárhatóságra. Ez az Európa 2020 stratégiai program egyik fontos pontja, amelynek célja, hogy a későbbiekben nemcsak az egyes uniós tagországokon belüli, hanem az országokon átívelő közigazgatási elemek is összekapcsolhatóak legyenek.

A projektben kidolgozták a nyilvántartások összehangolására, igazgatásszervezési normalizálására vonatkozó előterjesztéseket. Mindezek meghatározzák majd az általános elveket és eljárási rendeket. Ezek segítségével egységessé válik a különféle nyilvántartások adatfelépítése, logikai struktúrája - és ennek megfelelően átjárhatósága. Meghonosítják a nyilvántartások technikai hierarchiájának hazánkban újdonságnak számító gyakorlatát.

A szakértők figyelemmel kísérik a többi uniós tagállam hasonló fejlesztéseit, átemelve a Magyarországon is használható legjobb gyakorlatokat, ezzel megteremtve a lehetőségét, hogy Magyarország is egyre inkább bekapcsolódhasson az európai szintű átjárhatóságot célzó fejlesztési irányzatba. A feladatokat az Új Széchenyi Terv keretén belül, "A közhiteles nyilvántartásokról, valamint a nemzeti adatvagyon kezeléséről szóló jogszabályok felülvizsgálata" című projektben, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, 300 millió forint támogatásból végezték el.

Hirdetés