epsaAz Európai Közszolgálati Díj 2021 „Digitális közigazgatás” kategória „Jó gyakorlat” különdíjával ismerték el a hazai helyi önkormányzatok belső működésének informatikai támogatását, illetve az elektronikus ügyintézést biztosító E-Önkormányzat Portált (e-onkormanyzat.gov.hu).

Az Európai Közigazgatási Intézet Európai Közszolgálati Díj (European Public Sector Award, EPSA 2021) a „Jobb Európa építése a polgárok számára” téma keretében kereste azon közigazgatási projekteket, amelyek kiemelkedőek a digitális, zöld vagy innovatív közigazgatás területén, és amelyek új megoldásokat kínálnak az egyre összetettebb kihívásokra, amelyekkel az európai közszféra napjainkban szembesül a közszolgáltatások nyújtása és a szakpolitikai döntéshozatal terén.

Az ASP rendszer keretében működő E-Önkormányzat Portált (e-onkormanyzat.gov.hu) a „Digitális közigazgatás” kategória „Jó gyakorlat” különdíjával ismerték el. 

Az önkormányzati ASP (Application Service Provider) rendszer megvalósítása európai uniós forrásból, két projekt keretében történt meg. Az első lépcső, az „Önkormányzati ASP központ felállítása” című projekt a közép-magyarországi régióban kis- és közepes önkormányzatok kiszolgálását célozta meg. A 2015-re megvalósult rendszert a Magyar Államkincstár működteti, először 54 önkormányzat és egy társulási intézmény, majd 2016-ban további 44 önkormányzat csatlakozott a szolgáltatáshoz a portfólió teljes vagy részleges igénybevételével.

A második lépcső, az önkormányzatok országos csatlakoztatása „Az önkormányzati ASP rendszer továbbfejlesztése és országos kiterjesztése” projekt keretében valósult meg.

A rendszerhez három ütemben 2019. január 1-jével bezárólag 3158 települési és 19 megyei önkormányzat csatlakozott.

Az ASP rendszerhez tartozó önkormányzati ügyintézési portál (e-onkormanyzat.gov.hu) egységes, magas színvonalú elektronikus ügyintézési lehetőséget nyújt a lakosság, illetve az adott településen működő vállalkozások számára. Ez utóbbi fejlesztéssel pályázott sikerrel a Belügyminisztérium az Európai Közigazgatási Intézet Európai Közszolgálati Díj (European Public Sector Award, EPSA) idei pályázatára.Hazánk 2015-ben a Kormányablak – egyablakos ügyfélszolgálati reformmal nyerte el az Európai Közszolgálati Díjat, míg 2019-ben a jogalkotás elektronizációját biztosító ParLex rendszer kapta az EPSA „Jó gyakorlat” különdíját.

(Belügyminisztérium) 

Hirdetés