domokos szaboerikaAz Állami Számvevőszék tapasztalatai szerint a helyi önkormányzatoknál megerősítették a belső kontrollt, javult az integritási szemlélet, és tudatosabbá vált a korrupció elleni intézményesült fellépés. Az utóbbi években lényegesen csökkent az államigazgatási és önkormányzati szektor pénzügyi kiszolgáltatottsága.

Az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László összegezte így ellenőrzési tapasztalataikat Debrecenben, a hajdú-bihari polgármesterek, jegyzők és önkormányzati pénzügyi szakemberek részvételével tartott fórumon. Elmondta, hogy a Számvevőszék következményekkel járó ellenőrzéseket tart: tavaly 1117 javaslatot tett a szektor munkájának javítása érdekében, s ezekből 1116 esetben intézkedés is történt. A tipikus hibák között említette a nem megfelelő kockázatkezelést, a korábban leépített belső ellenőrzés hiányosságait és az adatvédelmi problémákat, amelyekre az ellenőrzésekkor minden esetben felhívták az önkormányzatok figyelmét – tudósított az MTI.

Ugyanezen a fórumon a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért felelős államtitkára, Szabó Erika bejelentette, hogy befejeződött az egyablakos ügyintézésben résztvevő hatezer munkatárs képzése. Reményét fejezte ki, hogy jövőre már több helyen megnyílhatnak a tényleges egyablakos ügyintézést lehetővé tevő új kormányablakok.

A munka nagyságát érzékeltetve megemlítette, hogy 2011. január 1-jén, amikor megnyíltak az első kormányablakok, csupán 29 féle ügyet intézhettek ott az állampolgárok. Ma már 150 a kormányablakban intézhető ügyek száma, amely a későbbiekben kétezer lesz.

A közigazgatásért felelős államtitkár emlékezetett arra, hogy amikor átvették a kormányzást, semmilyen törvényességi ellenőrzés nem volt az önkormányzatoknál. Szabó Erika szerint 2010 szeptemberére állt helyre a törvényesség ellenőrzési rendszere, míg a 2011 tavaszán elfogadott új alaptörvény biztosította, hogy Magyarországon a törvényességi ellenőrzést felváltsa a törvényességi felügyelet, s a korábbi 6 helyett 16 eszközt kaptak az önkormányzatok törvényes működésének vizsgálatára, segítésére.

Hirdetés