ezustggA TÖOSZ tematikus, tagjai számára bármikor nyitott és ingyenesen elérhető Idősügyi Hálózatának december 1-jei ülésén a hálózat tagjai az önkormányzatok ezüstgazdaságban rejlő lehetőségeit, szerepét helyezték fókuszba.

A hálózat közel egy éve jött létre a Duna régió 10 országának nemzetközi konzorciumaként megvalósuló D-Care Labs projekt keretében azzal a céllal, hogy az idősügy terén megvitassa a szektor fejlesztési igényeit, az idősellátással kapcsolatos aktuális kérdéseket. Az Idősügyi Hálózat - online - ülésein állami intézmények és azok vezetői, a téma szakértői tartanak szakmai előadásokat, amit kérdések-válaszok, szakmai eszmecsere és közös gondolkodás követ.

A december 1-jei ülést, az Idősügyi Hálózat szakmai felelőse, dr. Steiner Erika moderálta

A témáról szóló felvezetésben elmondta, hogy a demográfiai változásból adódó kihívások számos lehetőséget is kínálnak gazdasági és foglalkoztatási szempontból egyaránt. Az idősek egyre fontosabban lesznek, a népesség elöregedése a kínálati oldalon is rengeteg potenciált rejt magában, amelyben sok szektornak szerepe van. Az idősekre még nagyobb szüksége lesz a társadalomnak, akikre egyre inkább értékes erőforrásként kell tekinteni, mivel aktív tevékenységükkel hozzá tudnak járulni a társadalom növekedéséhez. Minél tovább él egy ember egészségben, annál aktívabban és hosszabb ideig tud részt venni a társadalomban. Ez egyrészt nemcsak az egyéni életminőségüket javíthatja, hanem enyhül az egészségügyi, szociális ellátási és nyugdíjrendszerekre nehezedő nyomás is. Az ezüst gazdaság keretei között az 50+ korosztály életének számtalan területe érintett lehet, így például az egészség, a táplálkozás, szabadidő, jólét, pénzügyek, utazás, szállítás, közlekedés, lakhatás, oktatás, munkavállalás, gondoskodás, idősgondozás, életminőség, stb.

A beszámoló itt folytatódik

Hirdetés