vizsA 2019-es önkormányzati választások előtt az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország Ez a Minimum! néven átláthatósági programot hirdetett meg, amely hat témában foglalta össze az átláthatóság alapkövetelményeit. A választások előtt a program mellett elköteleződő jelöltek azt ígérték: megválasztásuk esetén a ciklus végéig megvalósítják a programot saját településükön.

Legutóbb egy éve írtunk arról, milyen előrehaladást tapasztalunk a vállalást tevők körében. Akkor tájékoztatást kértünk tőlük az előrehaladásról, idén azonban már egy konkrét audit-szempontrendszert is összeállítottunk, amiben már nem számít, hogy ki mit mond, csakis az, amit csinál: kint vannak-e a honlapon a minimumban vállalt adatkörök? Az értékelést 17 település már megkapta.

Eredeti terveink szerint egy évvel a választások után adtunk volna átfogó értékelést a program előrehaladásáról, ám a koro navírus-járvány önkormányzati "rendkívüli állapota" miatt végül idén ősszel kezdtük el módszeresen vizsgálni a vállalást tevő önkormányzatok honlapjait. Az Ez a Minimum! program részét képező vállalásokból egy 40-nél is több szempontot tartalmazó audit-kérdőívet alakítottunk ki, amivel végül 17 önkormányzat honlapját néztük át. Az eredményeket egyelőre csak az érintett kerületek csatlakozó képviselőinek, polgármestereinek küldtük el abban bízva, hogy jövő februárig, amikor már nyilvánosan is közzétesszük az eredményeket, javítanak a közzétételi gyakorlatukon.

Az írás itt olvasható tovább

Hirdetés