logyA pályázatok beérkezését követően a Program Irányító Bizottsága döntést hozott, a szakértők írásbeli értékelését követően a bizottság tagjai a beérkezett pályázatok közül 2021. július 28-án hibrid ülés keretében választották ki a 15 továbbjutó önkormányzati jó gyakorlatot.

A 13 éve folyamatosan működő Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programja az Európa Tanács támogatásával egy széles körben elfogadott nemzetközi módszertant követ. A TÖOSZ vezetésével, szakértők közreműködésével az Irányító Bizottság az elfogadottság, az együttműködés, átláthatóság, nyitottság, fontosság, hatásosság, hatékonyság, fenntarthatóság, megismételhetőség, innováció és a dokumentáltság szempontjai alapján értékelték a 2021. június 31-ig beérkezett pályázatokat.

Az idei év témái a következők voltak: önkormányzati idősellátás, bűnmegelőzés, közbiztonság, társadalmi felzárkózás, valamint önkormányzati innovációk. A legjobb pályázatok valamennyi területen díjazásban részesülnek a Belügyminisztérium, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásának köszönhetően. Az Irányító Bizottság, és az abban résztvevő szervezetek (Belügyminisztérium, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Innovációs és Technológiai Minisztérium, Autonómia Alapítvány, Biztonságos és Élhető Városokért Egyesület, Homo Oecologicus Alapítvány, Kisvárosok Szövetsége, Magyar Faluszövetség, Magyar Önkormányzatok Szövetsége, Országos Polgárőr Szövetség, Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége) a 2021-es pályázati kiírással és online tudásprogrammal is arra ösztönzi az önkormányzatokat, hogy használják fel egymás innovációit; tanuljunk egymástól, gondolkodjunk közösen a közös célok érdekében.

A Program keretében a TÖOSZ 2021. március-június hónapokban négy tematikus online konferenciát szervezett az idei évben meghirdetett pályázati témáknak megfelelően, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a pályázatra, valamint segítse a potenciális pályázókat a felkészülésükben. A rendkívül sikeres konferenciasorozatot követően, összesen 25 pályázat érkezett.

Valamennyi beérkezett pályázatot színvonalasnak és elismerésre, másokkal való megosztásra érdemesnek találta az Irányító Bizottság. Ezúton is továbbítjuk az Irányító Bizottság elismerését a pályázóknak. A Program keretein belül, a pályázatok szakértői értékelését is figyelembe véve az Irányító Bizottság tagjai megvitatták az egyes pályázati anyagokat és döntöttek a továbbjutó pályázatokról.

Az alábbiakban bemutatjuk a 15 továbbjutó önkormányzat írásos pályázati anyagát:

Önkormányzati idősellátás jó gyakorlatai, kiemelten az otthoni szolgáltatások és ellátások jó gyakorlatai
Budapest XIII. kerület Ebben is segítünk - házhoz jön a bevásárlókocsid
Jánoshida Közösségek erejével az aktív időskorért Jánoshidán
Tamási Önkormányzati idősellátás jó gyakorlata, - saját erőforrásokra építve - veszélyhelyzet idején és azt követően.
Budapest XII. kerület Demencia Iroda - Demenciával élők és hozzátartozóik célzott segítése
Budakeszi Az időskori kreativitás megőrzése, új kreatív személyiségjegyek fejlesztése a megnövekedett szabadidőben
Bűnmegelőzési, közbiztonsági jó gyakorlatok
Budapest XIII. kerület „Randevú a biztonsággal” – közbiztonsági programsorozat
Páty „Integrált önkormányzati rendészeti modell”
Budapest III. kerület Bűnmegelőzési labirintus: áldozatvédelmi szabadulószoba időseknek és drogmegelőzési szabadulószoba fiataloknak
Önkormányzati innovációk
Budapest XIII. kerület Okos megoldás az ügyfél-, és munkatársbarát közigazgatás fejlesztésére
Püspökszilágy Hegy- és dombvidéki települések kisléptékű innovatív új és klasszikus módszerekkel történő védekezése a villámárvizek ellen, a vízmegtartás és klímavédelemhez való alkalmazkodás lehetőségei
Szombathely Szombathelyi Közösségi Bérlakás Rendszer (KBR)
Jászberény Önkéntesség újratöltve
Ipolytölgyes „Hosszúlétra” önkormányzati eszközkölcsönző
Társadalmi felzárkózási jó gyakorlatok – szegénység elleni küzdelem munka biztosításával, munkahelyteremtéssel a település közösségének hasznára
Szigetvár „Ifi sziget”
Miskolc Leszakadó városrészek integrációja Miskolcon

(TÖOSZ sajtó)

Hirdetés