A 2024-es önkormányzati választások előtt az Ez a Minimum! átláthatósági programot meghirdető Átlátszó.hu, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország újból elvégezte a programban résztvevő önkormányzatok értékelését, kiegészítve a kezdeményezésben nem résztvevő önkormányzatokkal.


A három szervezet felmérése szerint a programhoz csatlakozó önkormányzatok átlagosan harmadával értek el jobb eredményt, mint az Ez a Minimum! program kapcsán átláthatósági vállalást nem tett önkormányzatok. Az élen Budapest VIII. kerülete (Józsefváros) végzett, megelőzve a XI. kerületet (Újbuda) és a VI. kerületet (Terézváros), míg a leginkább átlátható vidéki önkormányzat Bajáé lett. A legkevesebb és legrosszabb minőségű közérdekű adat Budapest V. kerületének (Belváros) honlapján érhető el a vizsgált önkormányzatok közül.

Az Átlátszó.hu, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország 2019-ben hirdette meg az Ez a Minimum! névre hallgató programját, amely hat témában foglalta össze a helyi döntéshozatal átláthatóságának a törvényi előírásokon alapuló és azt kiegészítő alapkövetelményeit. A kezdeményezéshez egyaránt csatlakoztak vidéki és fővárosi polgármester- és képviselőjelöltek, akik vállalták, hogy a ciklus végéig megvalósítják a kitűzött célokat.

A cikk olvasható tovább

Hirdetés