nagyistvan3Az Agrárminisztérium már dolgozik a földadó eltörlését célzó törvényjavaslaton, amelyre a gazdaszervezetek kérték fel a kormányt, miután Márki-Zay Péter, a baloldal korábbi miniszterelnök-jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere földadót vetett ki.

A gazdák félelme, hogy a baloldali önkormányzatok és polgármesterek máshol is földadó bevezetésére készülnek, ezzel is terhelve – a háború, a szankciós energiaválság és az aszály mellett eleve nehéz helyzetben lévő – gazdákat, földtulajdonosokat. A gazdaszervezetek képviselői márciusban adták át jelképesen Nagy István agrárminiszternek azt a 120 ezer aláírást, amelyet a földadó elleni petícióban gyűjtöttek, és felkérték a minisztériumot arra, hogy dolgozza ki a földadó eltörlését lehetővé tévő törvényjavaslatot.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs szerint az aláírások nagy száma komoly társadalmi igényt jelez, egyfajta nyomás a kormányon. Bízik abban, hogy a kabinettel való eddigi jó együttműködés ebben a témában is folytatódni fog és a gazdák számára kedvező döntés születik. A magyar gazdák úgy gondolják, rendkívül káros és felelőtlen döntés a földadó bevezetésének bármilyen formája – írta a Miniszterelnöki Kabinetiroda.

A közlemény szerint Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: tűzben edzett a magyar kormány és a gazdák szövetsége.

Az Agrárminisztérium és a kormány a magyar gazdák mellett áll, elítélik és ellenzik a helyi földadók bevezetésének minden formáját.

Meghallottuk a kérést, és meg is tesszük a szükséges lépéseket. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a termőföld nem képezheti adó alapját, és ennek jogszabályban is érvényt fogunk szerezni – fogalmazott a miniszter.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke a közleményben tájékoztatott, hogy a gazdák számtalan módon vállalják a közterhek megfizetését. Ez egy újabb sarc – folytatta –, amit véglegesen visszautasít a gazdák nevében. „Soha többet földadót!”, ezt kérik Magyarország kormányától. A törvényjavaslatot a gazdaszervezetek és a kormányzat szereplői közösen fogják kidolgozni és benyújtani az Országgyűlés elé – fűzte hozzá.

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója szintén a közleményben jelezte: fontos, hogy a magyar gazdák tudják, kitől mire számíthatnak a közéletben. A földadó következményei mindenkit érintenek, hiszen az adóteher az élelmiszerek drágulását vonja magával. Egy baloldali kormányalakítás alkalmával az egész országban bevezetnék a földadót. A törvényjavaslat kidolgozása megfontolt, de gyors munkát igényel, ezért az a törekvés, hogy minél hamarabb benyújtsák és elfogadják – írták végül a közleményben.

(Magyar Nemzet)

Hirdetés