A katódgyártás az akkumulátoripar egyik legfontosabb részterülete. Az előállítás során igen értékes, ám meglehetősen veszélyes anyagokkal dolgoznak, nem véletlen, hogy elvileg komoly előírásokat kell betartani az üzemekben. A gond az, hogy Magyarországon a hatóságok nem túl hatékonyak, és éppen ez okozhat aggodalmat az ácsi beruházás kapcsán is.


Hetek óta szolgáltat témát a közbeszédnek az ácsi katódgyár esete. Június második felében vált hivatalossá, hogy a kínai Huayou Cobalt 520 milliárd forintos akkumulátoripari beruházást hajt végre hazánkban, a cég első európai üzeme pedig a Komárom-Esztergom vármegyei Ácson fog felépülni 2026-ra. A katódgyártásra szakosodott létesítmény a tervek szerint 900 munkahelyet teremt majd.

Kína akkumulátoripara feltörekvőben van, Európa-szerte egyre több beruházást jelentenek be az ázsiai ország vállalatai – a folyamatról ebben a cikkben írtunk bővebben. Nem ritka, hogy a hasonló projektek kapcsán a lakosság és a szakma is aggodalmát fejezze ki, ez pedig az akkumulátor-nagyhatalomnak készülő Magyarországon különösen igaz. Problémaként merülhetnek fel a hatástanulmányok hiányosságai, a környezet- és zajszennyezés, valamint a tény, hogy a hazai hatóságok nem elég hatékonyak az ellenőrzésben.

A teljes cikk itt olvasható

Hirdetés