A kormány prioritásként tekint a magyar agrárium és a vidék, a kisvárosok és -települések támogatására, továbbá kiemelt cél a lakosok komfortérzetének javítása. Ezen törekvések megvalósulását különböző, egymásra épülő, pályázható források segítik.


A vidéki kisvárosok és falvak lakóinak életét a külterületi utak felújítása is segíti. Közel 1700 külterületi út fejlesztése valósult meg 170 milliárd forint értékben 2016-17 óta – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Tiszacsege külterületi helyi közútfejlesztéseit átadó ünnepségen.

Feldman Zsolt ismertette, hogy a kormány 80 százalékra emelte 2021 elején a Vidékfejlesztési Program mögötti nemzeti költségvetésből történő finanszírozást. „Ennek köszönhetően írhattunk ki 1500 milliárd forint értékben pályázatokat az elmúlt időszakban, például mezőgazdasági beruházásokra, amelyek részeként valósulhattak meg önkormányzati külterületi útfejlesztések is” – tette hozzá.

Az államtitkár elengedhetetlennek tartja az országban az útfejlesztéseket, ugyanis a hálózatosodás rendkívül fontos a gazdaság működéséhez, ahogyan az is, hogy a mezőgazdasági gazdálkodók meg tudják közelíteni a földjeiket.

Tiszacsege 241,45 millió forint támogatásban részesült a Vidékfejlesztési Programból külterületi helyi közútjainak fejlesztésére. A település négy szakaszon történő, közel 4 kilométer hosszú útfejlesztéséhez ötszázalékos önerő teljesítésére volt szükség. Ehhez a helyi gazdák hozzájárultak.

2024 őszén – már a Közös Agrárpolitikai Stratégiai Tervének keretei között – megismerhetővé válnak azok a felhívások, amelyek a települési önkormányzatok hasonló projektjeihez kínálnak majd forrásokat.

(AM Sajtóiroda )

Hirdetés