Átadták az év polgármestere, az év alpolgármestere, az év jegyzője díjakat.


Az előttünk álló időszakban nemcsak erős, cselekvőképes, az emberekért dolgozó és világos jövőképpel rendelkező kormányra van szükség, hanem erős, ütőképes és világos jövőképpel rendelkező önkormányzatokra is - hangsúlyozta Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a Városi polgármesterek randevúja elnevezésű rendezvényen pénteken Zalaegerszegen. Azt mondta, a sikeres polgármesteri működés legfontosabb jellemzői: a kapcsolattartás a lakossággal, a helyi társadalmi folyamatok figyelemmel kísérése és aktív alakításuk.

„Az önkormányzat a szabadság gondolatát viszi be a közigazgatásba, lehetővé teszi, hogy a nemzet felfogása ne csak a szabályok alkotásában, de azok végrehajtásában is érvényesüljön" - idézte Egyed István jogász, egyetemi tanár egyik tanulmányát az államtitkár. Rámutatott: az önkormányzatiság legfontosabb értéke az önállóság és a demokratikus működés.

Hangsúlyozta, hogy Magyarországon a választók minden településen szabadon és közvetlenül választhatnak polgármestert, illetve képviselő-testületet. „A jogalkotó bízik a választópolgárok bölcsességében, abban, hogy a legalkalmasabb, legrátermettebb kezébe adja a helyi hatalomgyakorlás lehetőségét” – jegyezte meg. A kormány stratégiai célként határozta meg a modern, hatékony, stabil önkormányzati működés megteremtését és támogatását - folytatta. A cél továbbra is a fenntartható és élhető település feltételeinek megteremtése. Fontos, hogy az önkormányzatok képesek legyenek az alkalmazkodásra a folyamatosan változó és kihívásokkal küzdő világban.

A globális kérdésekre adott helyi válaszok megtalálása „új szemléletet, újfajta stratégiaalkotási képességet is igényel a települések vezetőitől” – intette közönségét -, mindeközben az önkormányzati jövőkép kialakításában továbbra is a rend, a rendezettség és a rendszerben való gondolkodás alapelveinek kell érvényesülniük.

Meggyőződésének adott hangot, hogy a helyi önkormányzatok a megváltozott feltételek, a nehéz gazdasági körülmények és bizonytalan energiahelyzet ellenére is megtalálják a település fejlődését szolgáló lehetőségeket és ennek alapján alakítják ki jövőképüket. Ha nincsenek jó helyi vezetők, akkor nincsenek víziók, elképzelések, tervek sem. Ha pedig nincsenek tervek és tettre kész, szűkebb környezetükért dolgozni tudó és akaró emberek, akkor nem történik semmi.

„A legfontosabb a települések élhetővé tétele és működőképességük megőrzése – jelentette ki –, ebben a Belügyminisztérium továbbra is az önkormányzatok partnere kíván lenni.”

Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a kormánynak az elmúlt években nagyon fontos volt a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, mert ez az alapja a gazdasági fejlesztéseknek, a lakosság mobilizációjának és a biztonságosabb közlekedésnek is. Elmondta, hogy 2010 óta nagyságrendileg 23 és félezer milliárd forintnyi fejlesztést hajtott végre a kormány. Ezek a fejlesztések szavai szerint különösen felértékelődnek a háború, a szankciók és az infláció okozta nehézségek időszakában.

Ebben a helyzetben a családokat közvetlenül is támogatni kell, ezért is volt fontos célkitűzés az ország- és vármegyebérletek bevezetése – magyarázta, hozzátéve: május elseje óta több mint kétmillió-kétszázezer bérlet kelt el országszerte, és az új bérlettípusok bevezetése csaknem 15 százalékkal növelte a közösségi közlekedést használók számát Magyarországon. Fontos a szolgáltatások színvonalának folyamatos emelése – folytatta –, legyen szó közúti vagy kötött pályás közlekedésről. Megjegyezte, hogy azok a közlekedési fejlesztések, amelyek összekötik a településeket, egyúttal a közösségeket is összekötik, megerősítik.

Az államtitkár kitért arra is, hogy idén teljessé vált a balatoni bringakör, még korábban megépített szakaszaiból több mint 100 kilométer megújult, továbbá megépült a Balatont Budapesttel összekötő kerékpárút és hamarosan elkészül a tokaji kerékpárút is.

Az eseményen átadták az év polgármestere, az év alpolgármestere, valamint az év jegyzője díjakat. Az országos internetes szavazás alapján idén az év polgármestere elismerést Szepesi Tibor (Karcag) érdemelte ki, az év alpolgármestere Hegedűs Ágota (Cegléd) lett, az év jegyzője díjat pedig Szalai Tibor (Budapest II.) kapta.

(A képen Szepesi Tibor és Dukai Miklós)

Hirdetés