Eltérő arányban kapnak állami segítséget a kórházak, ott, ahol kevesebb segítség érkezik, a jövőben sem fognak tudni fizetni a piaci beszállítóknak.
A kormány arról döntött, hogy az állami kórházak és az alapítványi egyetemek adóssága 71 százalékát kifizeti az állam – írja a Népszava. Az állam 90 milliárd forintot szán az adósságrendezésre, azonban ezzel az intézmények nem szabadulnak meg az összes kifizetetlen számlától, még mindig marad 36 milliárd forintnyi tartozásuk. A lap szerint az összeg januárra már az 50 milliárdot is elérheti.

Az kórházak között azonban aránytalanul oszlik el ez a segítség, amíg a Szent Imre kórház a kifizetetlen számláinak 95 százalékára kapott támogatást, addig a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktatókórháznál ez az arány 25 százalék. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint az a kórház, amelyik csak a tartozásai 25 százalékára kapott fedezetet, biztosan nem tud fizetni a piaci beszállítóknak.

Ezt a támogatást azonban nem lehet akárhogy felhasználni, a jogszabályok értelmében a szolgáltatók a legalább 60 napon túl lejárt számláik rendezéséhez használhatják fel az összeget.

(HVG.hu)

Hirdetés