Fontos, a még befagyasztott uniós források felszabadításához szükséges jogszabálytervezetet tett közzé a kormány vasárnap: a közbeszerzési rendszer átalakítását célzó előterjesztés az egyajánlatos eljárásoknál, valamint a kizárási szabályoknál is új szigorításokat vezetne be.


A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium társadalmi egyeztetésre küldött egy a közbeszerzési rendszert több ponton átalakító jogszabálytervezetet, amely fontos lépés lehet abban, hogy a kormány eleget tegyen az Európai Bizottság kondicionalitási eljárásban megfogalmazott elvárásaink. A hétvégén bemutatott tervezet ugyanis több olyan elvárásra is választ ad, amelyet a magyar uniós források egy részét, mintegy 6,35 milliárd eurónyi kohéziós forrást továbbra is fogva tartó 17 korrekciós intézkedés között is szerepel.

A Bizottság által megkövetelt intézkedések között szerepel az uniós forrásokból finanszírozott egyajánlatos közbeszerzési eljárások arányának csökkentése, az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer fejlesztése az átláthatóság növelése céljából, valamint egy jelentéstételi eszköz kialakítása az egyetlen ajánlattal lezárt közbeszerzési eljárások ellenőrzésére és bejelentésére.

A cikk itt olvasható tovább

Hirdetés