Az ipari park 68 hektáron épülne, és kétezernél is több munkahely jönne létre.


Új ipari park létesül Érd és Budafok határában – jelentette be Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) parlamenti államtitkára csütörtökön.

Az államtitkár elmondta hogy a 2010-ben megindult gazdasági fejlődést megakasztotta a világjárvány és a háború. A kormány elsődleges célja idén az infláció letörése, hogy az év végére egy számjegyű legyen, majd ezt követően a gazdasági fejlődési folyamat beindítása, és ehhez konkrét fejlesztési projektek kellenek.

A GFM parlamenti államtitkára felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kínai útján számos gazdasági vezetővel is tárgyalt, és felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország kiválóan alkalmas befektetési terület, kelet és nyugat közötti találkozási pont.

Fónagy János szerint a „találkozási pont” szerep ellátásában fontos feladat hárul a logisztikára, és bár Magyarország jól áll ebben az ágazatban, szükséges az erősítése. Az Érd és Budafok határán tervezett logisztikai és ipari park ehhez járulna hozzá.

Aradszki András, Érd országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a város jó adottságokkal rendelkezik, ugyanakkor helyiadó-képessége alacsony. Az önkormányzatnak az élet minőségét javító fejlesztésekhez szüksége lenne még több helyi adóra. A tervezett ipari park lehetővé teszi az önkormányzati bevételek emelkedését, és segítené, hogy az ottani lakosok helyben dolgozzanak.

Nagy Ádám, a GFM ipari ügyekért felelős helyettes államtitkára ismertette, hogy  a projektben 68 hektár területről van szó, amelynek kétharmada Érdhez, egyharmada Budafokhoz tartozik. Az elképzelések szerint magántőkéből 224 ezer négyzetméternyi csarnok, raktár épülne és kétezernél több munkahely létesülne.

Az Érd és Budafok határán lévő terület fejlesztés előtt áll, becslések szerint 40-50 milliárd forint fejlesztéssel létesülne az ipari park, amelynek jelentős része a logisztikai ágazatot érintené. A kormány azzal járul hozzá a fejlesztéshez, hogy a szükséges hatósági engedélyeztetést felgyorsítja a két-három éven belül megvalósuló beruházáshoz.

(VG.hu)

Hirdetés