2023 őszén összesen 345 településen, 8000 sorfát ültetnek el, a legtöbbet Győr-Moson-Sopron vármegyében. A harmadik éve tartó program teljes időszakában összesen 46.000 sorfát ültethetnek el a 10 ezres lélekszámúnál kisebb települések Magyarország legnagyobb belterületi fásítási programjának keretében.


Szeptember elejétől naponta folyamatosan öt-hat önkormányzathoz érkeznek meg az Agrárminisztérium által meghirdetett Településfásítási Program őszi időszakában elültethető sorfák. A program harmadik ütemében összesen 10.000 sorfa állt rendelkezésére, ebből kétezret a tavaszi ültetési időszakban már elültettek. A fennmaradókat mostantól kezdve november végéig juttatják el előre egyeztetett időpontban az egyes településekre, azok ezt követően gondoskodnak a fák elültetéséről.

Az őszi időszakra igénylők között a legkisebb település a Baranya vármegyében található Bürüs, 41 lakóval. Míg a 2023-as ütem legnagyobb lélekszámú települése, a több mint kilencezer lakosú Edelény is az őszi ültetési időszakban ültet. A települések a klímaváltozást és az eltérő helyi viszonyokat is jól tűrő 13 fafajból, minimum 10, maximum 30 sorfát választhattak a készlet erejéig, egy településre átlagosan 23 fa jutott. A sorfák kiszállításáról a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. gondoskodik. A program koordinálását az Országos Erdészeti Egyesület segíti, a szakszerű ültetéshez az állami erdőgazdaságokkal együttműködve egy helyi erdész szakember jelenlétét is biztosítva.

A Településfásítási Programot az Agrárminisztérium hívta életre az Országfásítási Program fontos részeként. A rendszerváltozás óta látott legnagyobb belterületi fásítási program jó lehetőséget nyújt a 10 ezres lélekszámúnál kisebb települések zöldítésére. A Program másik fontos célkitűzése, hogy népszerűsítse az erdőtelepítési lehetőségeket, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország megvalósítsa klímasemlegességi célkitűzéseit.

Hirdetés