A Géza fejedelem alapította két város, Esztergom és Székesfehérvár testvérvárosi megállapodást kötött vasárnap, az okiratot a városok vezetői Novák Katalin köztársasági elnök augusztus 20-i ünnepi beszéde előtt írták alá.


Hernádi Ádám (Fidesz-KDNP), Esztergom polgármestere az aláírás előtt kiemelte, hogy a Duna-parti város a hit és a bátorság szellemében él, és ezt a szellemi örökséget tartják életben a helyiek. „A szabadság ereje a döntés nehézségében rejlik – mondta –, a jó döntés pedig az öntudat és nem a gőg, az együttműködés, de nem a megalkuvás, annak elismerése, hogy kell az alázat, mert nem mi teremtettünk a világot, hanem annak részei vagyunk csupán.”

„Ahogy őseink hittek abban, hogy összetartozunk, és képesek vagyunk egy nagyobb cél elérésére – folytatta –, úgy áll előttünk is a lehetőség, hogy fejlődjünk, és hozzájáruljunk hazánk sikeréhez.

Cser-Palkovics András (Fidesz), Székesfehérvár polgármestere arról beszélt, hogy az értékőrzésben rejlik a Szent Istvánra való emlékezés felelőssége, mely „nem más, mint a kiállás a keresztény értékek mellett, itthon és a nemzetközi térben egyaránt”.

Felidézte, hogy néhány hete Esztergomban találkoztak a megyei jogú városok vezetői, és a 25 polgármester pártállástól függetlenül közös fejlesztési elképzelések mellett állt ki. „Azt kell keresni, ami összeköt bennünket, és ezt keresztényi alapon, ezen értékek mentén kell megtenni, Esztergom és Székesfehérvár példája ezt üzeni a magyarságnak. Ez értékválasztás és kulturális kérdés is.

Hirdetés